Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Wzrost produkcji śruty

15 lutego 2016
Wzrost produkcji śruty

Zwiększony w 2015 roku do 2,6 mln ton nasion przerób rzepaku w zrzeszonych w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłoczniach miał swoje bezpośrednie odbicie we wzroście produkcji śruty poekstrakcyjnej rzepakowej, której produkcja wyniosła łącznie 1 419 tys. ton. Krajowa podaż śruty rzepakowej rośnie systematycznie już od kilku lat. W porównaniu do 2014 roku wielkość ta wzrosła o ok. 9%, kiedy to zakłady tłuszczowe skupione w PSPO wytworzyły 1,3 mln ton, zaś w porównaniu do 2013 roku progres ten wynosi już prawie 17%.

„Cieszy fakt, że wzrasta znaczenie branży olejarskiej również z perspektywy sektora paszowego, ponieważ śruta rzepakowa jest cennym komponentem wysokobiałkowym, której podaż krajowa efektywnie wspomaga dążenia Polski do ograniczania swojej zależności od importu. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi już od kilku lat w ramach dedykowanych programów stara się zwiększyć produkcję w Polsce roślin białkowych. Rzepak w tym kontekście traktowany jest jako roślina oleista, ale wartość dodana związana z produkcją śruty również powinna znaleźć się przedmiotem działań promocyjnych resortu, tak aby wykorzystać posiadany w tym zakresie potencjał wewnętrzny. Obecnie bowiem ponad połowa śruty rzepakowej produkowanej w Polsce jest eksportowana” - skomentował Adam Stępień, Dyrektor Generalny PSPO.

„Wydaje się, że potencjał krajowego zużycia śruty rzepakowej w Polsce, analizując stan i strukturę krajowej hodowli, nadal pozostaje w znacznym stopniu niewykorzystany. W Niemczech udział śruty rzepakowej zrównał się ostatnio z poziomem wykorzystania tam śruty sojowej. Nie widzę powodów, dla których takie proporcje nie mogły zafunkcjonować także u nas. Obecnie niestety znaczna część polskiej produkcji śruty rzepakowej znajduje nabywców poza granicami kraju, dlatego należy podjąć działania które zmienią ten stan poprawiając przy okazji skalę samozaopatrzenia Polski w wysokobiałkowe komponenty paszowe.” – podsumował Adam Stępień.

Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju


POWIĄZANE

Światowy Dzień Gleby, obchodzony 5 grudnia, został ustanowiony z inicjatywy Orga...

W Deszcznie w woj. lubuskim wykryto na jednej z ferm gęsi ognisko wirusa H5N8, n...

Ptasia grypa jest groźna dla zamkniętych hodowli drobiu, natomiast nie zagraża z...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę