Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

12 powodów do spożywania jaj

11 października 2012
Oto lista opracowana przez Międzynarodową Komisję ds. jaj (IEC ) na podstawie najnowszych badań naukowych
1. Jaja to jedne z najbardziej wielofunkcyjnych produktów żywnościowych na rynku.
2. Jaja mają jeden z najwyższych wskaźników koncentracji składników pokarmowych.
3. Gdy mówimy o białku jaja, powinniśmy pamiętać, że zostało ono uznane przez naukowców za białko wzorcowe, którego skład i proporcje zawartości poszczególnych aminokwasów przyjmuje się za 100, przyrównując do wartości biologicznej białek innego pochodzenia (mięso, ryby, zboża itd.).
4. Tłuszcz znajdujący się w jaju to w dwóch trzecich wysoko zdrowotne nienasycone kwasy tłuszczowe.
5. Kupowanie jaj, wysokowartościowych produktów pod względem pokarmowym, jest jednym z najlepszych sposobów nabywania białka.
6. Każda pora dnia jest dobra na spożywanie jaj.
7. Żółtko jaja jest doskonałym źródłem choliny, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu.
8. Zawarte w jajach luteina i zeaksantyna są dwoma nowo poznanymi składnikami pokarmowymi, dzięki którym jaja zostały zaliczone do tzw. żywności funkcjonalnej.
9. Jaja są produktem do przyrządzenia niezwykle eleganckich dań na uroczyste okazje.
10. Wzbogacenie odchudzającej diety w białko jaja, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas.
11. Dzieci lubią jaja, a rosnący organizm potrzebuje składniki pokarmowe. Zatem jaja jako doskonałe źródło aminokwasów mogą być świetnym pożywieniem dla dzieci.
12. Październikowy Światowy Dzień Jaja warto wykorzystać jako inspirację do stworzenia nowych potraw z wykorzystaniem jaj.

Pełen tekst źródłowy IEC na stronie internetowej: www.kipdip.org.pl

Najnowsze badania naukowe
Uczeni z całego świata namawiają ludzkość na spożywanie jaj, powołując się na najnowsze badania.
Wyniki badań i opinie specjalistycznych ośrodków badawczych (University of Surrey                   w Wielkiej Brytanii oraz Egg Nutrition Center w Stanach Zjednoczonych) przywracają jajom dobre imię i potwierdzają ich wysoką wartość odżywczą, w tym właściwości nutraceutyczne.
Jaja zostały uznane przez ekspertów z zakresu medycyny i żywienia człowieka jako najdoskonalszy surowiec  nutraceutyczny*. W Kanadzie  od wielu lat cyklicznie organizowane są Międzynarodowe Sympozja Naukowe, pod hasłem: „jaja jako nutraceutyki w promocji zdrowia”.
Dzięki mediom, w  Światowym Dniu Jaja, przekazywane są  konsumentom opinie uczonych, publikowane w prestiżowych czasopismach naukowych, między innymi, takich jak                       „Nutrition Bulletin” .
„Nutrition Bulletin” o walorach jaj:
1.„Zależność między spożyciem jaj a podwyższonym poziomem cholesterolu (hipercholesterolemia), oparta jest na przedawnionych informacjach.”
2.„Jajo jest bogatym w składniki odżywcze pokarmem, cennym źródłem wysoko jakościowego białka i niezbędnych mikroelementów. Nieprawdą jest, że jaja zawierają wysoki poziom tłuszczów nasyconych. W trudnej obecnie sytuacji ekonomicznej, jaja mogą okazać się przydatnym, relatywnie tanim źródłem pożywienia dla wszystkich,          a  w szczególności dla osób mających niskie przychody.”
3.„Najwyższy czas, by obalić mity dotyczące jaj i ich wpływu na choroby serca oraz przywrócić im należną pozycję w naszym menu, gdzie mogą w znacznym stopniu przyczynić się do stosowania prozdrowotnej,  zrównoważonej diety.”

*Nutraceutyki – środki spożywcze łączące w sobie wartości żywieniowe (ang.: nutrition) i cechy środków farmaceutycznych (ang.: pharmaceuticals).
Źródło:  na podst.: Nutrition Bulletin
Wyniki Badań ENC (Egg Nutrition Center) potwierdzają, prozdrowotny wpływ spożywania jaj (http://jedzmyjaja.pl/index2.php):
1.Wpływają na poprawę stanu zdrowia i zapobiegają chorobom, ograniczają ryzyko wystąpienia chorób i rozwiązują problem niedoboru środków odżywczych w diecie.
2.Mogą pomóc w walce z otyłością, która jest obecnie światowym problemem. Są bogate w składniki odżywcze. Każde jajo ma tylko 75 kalorii i dostarcza wysokojakościowe białko.

3.Obniżają ryzyko wystąpienia niskiej masy noworodków, wspomagają optymalny wzrost dzieci, wywołują uczucie sytości, które pomaga kontrolować masę ciała, minimalizują utratę tkanki mięśniowej i beztłuszczowej tkanki mięśniowej w okresie starzenia się, są bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne.
4.Włączenie jaj do ich diety obniża ryzyko wystąpienia chorób serca, raka piersi i jelita grubego, związanych z wiekiem chorób oczu, utraty mięśni u osób starszych oraz wpływa na wyzwalanie uczucia sytości, które pomaga utrzymać masę ciała.
Według opinii ENC co najmniej jedno jajo dziennie - to najlepsza decyzja zarówno z punktu widzenia żywieniowego, jak i ekonomicznego

Wynikom badań nad  składem jaj i ich właściwościami  funkcjonalnymi  zawdzięczamy także, że Stowarzyszenie Kardiologów USA (American Heart Association, AHA) zrewidowało podejście do jaja. Autorzy omawianego artykułu z satysfakcją podkreślają, że: „W swoich oficjalnych  oświadczeniach AHA nie wymienia już jaj wśród żywności , której należy unikać w codziennej diecie i nie traktuje ich jako czynnika wzrostu ryzyka chorób serca i układu naczyniowego.”
Eksperci ciągle dostarczają dowody o fenomenalnych walorach jaj. ”Uznany światowy specjalista  Prof. Glenn Froning  z Uniwersytetu Nebraska w USA, mając na uwadze wielofunkcyjność jaja kurzego i jego komponentów,  podsumował  najnowsze wyniki badań entuzjastyczną opinią:  „ The amazing egg” – niezwykłe, zdumiewające jajo.”
Więcej informacji o najnowszych wynikach badań w artykule „Światowe badania naukowe - nowe informacje o wartości odżywczej jaj.” -  http://www.kipdip.org.pl/article/id/758 .
Są tam omówione doniesienia  naukowe  z tegorocznej konferencji  w Kanadzie. Co kilka lat w centrum  konferencyjnym w parku Narodowym w Banff, w Górach Skalistych Kanady Uniwersytety Alberty i Manitoby organizują międzynarodowe spotkania specjalistów z całego świata na temat nowości w badaniach, zastosowaniach jaj kurzych i ich izolowanych składników. To największa konferencja o jajach, która stanowi  źródło najnowszych światowych informacji.
Profesor Tadeusz Trziszka relacjonuje: „Uczeni nie rozmawiają o produkcji jaj, nie o przemyśle drobiarskim, tylko o ich wykorzystaniu w leczeniu. Spotykają się tam raz na osiem lat biochemicy, lekarze, farmaceuci, specjaliści od żywienia z uczelni medycznych. Tym razem Japończycy mocno podkreślali , że cholesterol, czyli składnik żółtka niezbędny do rozwoju zarodka, powinno się podawać dzieciom. Tak, jest niezbędny do harmonijnego rozwoju, podobnie jak kwas arachidonowy z żółtka. W Polsce medyk starej daty pewnie padłby na taką wiadomość.”    

POWIĄZANE

Trzydziesta rocznica otwarcia White Hell, czyli najbardziej ekstremalnego ośrodk...

Indyk jako jeden z nielicznych gatunków zwierząt został udomowiony przez rdzenny...

Prezydent Boliwii Evo Morales uczestniczył w niedzielę w rytualnych, prowadzonyc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę