Błonnik jest nam niezbędny

21 maja 2011
Dzięki niemu możemy być zdrowsze, i stracić nadmiar kilogramów. Bez błonnika nasz przewód pokarmowy po prostu źle pracuje.
Nie zawiera żadnych witamin ani innych, cennych składników odżywczych. Nasz organizm nie jest nawet w stanie go strawić. A jednak dietetycy i lekarze uważają, że błonnik jest obowiązkowym elementem prawidłowej diety. Gdy go brakuje, dokuczają nam zaparcia, grozi otyłość, alergie, a nawet choroby nowotworowe.

Błonnik występuje w naturze w różnych postaciach (mogą być to włókna roślinne nierozpuszczalne w wodzie, np. celuloza, albo rozpuszczalne, np. pektyny). W produktach, które jemy, występuje zwykle mieszanina różnych jego postaci.


Działa jak miotełka

Dobrym źródłem błonnika nierozpuszczalnego są warzywa, owoce, rośliny strączkowe, a także ziarna zbóż. Gdy włókna roślinne dostaną się do przewodu pokarmowego, prawie niezmienione przesuwają się, pobudzając jelita do pracy. Resztki pokarmowe nie zalegają więc w nich długo, są "wymiatane" i wydalane z organizmu, zwykle w ciągu doby. Korzyść dla zdrowia jest podwójna, bo w ten sposób pozbywamy się również szkodliwych substancji, np. konserwantów czy metali ciężkich, obecnych w wielu produktach, które jemy.

Poza tym błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów do krwi, a także ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru. Dlatego tak ważna jest w naszej codziennej diecie obecność warzyw, owoców czy pełnoziarnistych produktów. Tymczasem chętniej i częściej zjadamy drożdżówkę, spaghetti czy hamburgera, które wcale nie zawierają błonnika. Nic dziwnego, że po takim posiłku czujemy się ociężałe, dokuczają nam zaparcia i łatwo przybieramy na wadze.

Pomaga schudnąć

Błonnik rozpuszczalny jest z kolei niezastąpiony, jeśli zależy nam na utrzymaniu prawidłowej wagi.

Najwięcej tego rodzaju błonnika znajduje się w owocach (także suszonych), jabłkach, morelach, truskawkach czy śliwkach. Mają go też soki, ale te, które zawierają cząsteczki całych owoców. Pod wpływem wody błonnik rozpuszczalny pęcznieje w żołądku, tworzy rodzaj żelowej galaretki i na długo zapewnia nam poczucie sytości.

Poza tym schrupanie jabłka wymaga znacznie więcej czasu i dokładniejszego żucia, niż zjedzenie pączka. Wydziela się wówczas więcej śliny, która ułatwia trawienie.

Gdzie go szukać

Wystarczy wprowadzić kilka zmian w swojej diecie, aby dostarczyć organizmowi idealną porcję błonnika. Płatki śniadaniowe można wzbogacić suszonymi owocami i łyżką otrąb. Surówki powinny zawsze towarzyszyć porcji mięsa lub ryby. Brązowy ryż, razowy makaron czy kasza to najlepsze dodatki do obiadu. Kajzerkę zamieńmy na grahamkę, a batonik na jabłko. Wtedy nasza dieta będzie służyła i zdrowiu, i urodzie.

Chociaż błonnik ma wiele zalet i jest cenny dla zdrowia, nie oznacza to, że możemy spożywać go w dowolnej ilości. Dzienna porcja to ok. 20 g - 40 g. Nadmiar może spowodować słabsze przyswajanie niektórych ważnych składników mineralnych, np. wapnia, żelaza, magnezu czy witamin.

Źródła błonnika

• Warzywa: np. brukselka, seler, marchew, brokuły, szpinak

• Owoce: np. jabłka, cytrusy, jagody, truskawki, porzeczki

• Kasze: np. gryczana, jęczmienna perłowa, pęczak

• Rośliny strączkowe: np. fasola biała, czerwona, groch, soja

• Pieczywo: razowe, pełnoziarniste, graham, pumpernikiel



POWIĄZANE

Najważniejszym trendem rozpoczynającego się roku będzie rosnąca rola sztucznej i...

Jedni z nas wybierają spędzanie Sylwestra w dalekich częściach świata, inni decy...

Na WETI rozpoczęły się prace nad przenośnym urządzeniem do wytwarzania kurtyny e...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę