Brokuły mogą chronić stawy

3 grudnia 2015
Składnik brokułów o nazwie sulforafan hamuje enzym, który przyczynia się do rozwoju zwyrodnienia stawów - wskazują wyniki brytyjskich badań, o których informuje serwis internetowy EurekAlert.
Zwyrodnienie stawów jest najczęstszą przyczyną niepełnosprawności osób starszych. Szacuje się, że w Polsce cierpi na nie ok. 8 mln osób.
Choroba jest spowodowana zwiększoną aktywnością enzymów degradujących  chrząstkę stawową (jak kolagenaza) i zmniejszeniem aktywności czynników stymulujących jej odbudowę. Prowadzi to do stopniowej utraty chrząstki, głównie w stawach kolanowych, biodrowych i stawach kręgosłupa.
Na predyspozycje do zwyrodnienia stawów mają wpływ czynniki  genetyczne, wrodzone wady stawów, jak również cukrzyca, nadwaga i  otyłość oraz brak aktywności fizycznej.
Schorzenie objawia się bólami, które mogą utrudniać wykonywanie   różnych ruchów i czynności, takich jak chodzenie, wstawanie, siadanie.  
Obecnie brak skutecznych metod jego leczenia. W ostateczności,  zniszczony staw można zastąpić endoprotezą. Aby złagodzić ból, pacjenci ze zwyrodnieniem stawów zażywają duże ilości leków  
przeciwbólowych, jednak wiąże się to z ryzykiem silnych działań  niepożądanych.
Dlatego naukowcy poszukują nowych metod terapii - w tym mniej  szkodliwych, naturalnych związków, które mogłyby znaleźć zastosowanie  nie tylko w prewencji, ale i w terapii schorzenia.
Z wstępnych badań zespołu z Uniwersytetu Wschodniej Anglii wynika, że  składnik brokułów - sulforafan - blokuje jeden z enzymów degradujących  chrząstkę stawów. Teraz naukowcy rozpoczynają badania, które pomogą   ocenić, czy związek ten może zapobiegać lub spowalniać rozwój  zwyrodnienia stawów.
Sulforafan jest obecny w warzywach z rodziny krzyżowych, jak kapusta, kalafior, a zwłaszcza w brokułach. Jedzenie brokułów podnosi jego  stężenie we krwi, ale naukowcy nie wiedzą, czy dociera on do stawów w  wystarczających ilościach, by dawać efekt terapeutyczny.
Jak komentuje prowadzący badania prof. Ian Clark, wobec starzenia się   społeczeństw potrzebne są nowe strategie walki z chorobami podeszłego  wieku, które przyczynią się do poprawy jakości życia pacjentów, a   także zmniejszą ekonomiczne obciążenia związane z przewlekłymi schorzeniami.
Oprócz badań nad sulforafanem, naukowcy planują też sprawdzić wpływ  innych składników diety na ryzyko zwyrodnienia stawów. Chodzi m.in. o   disiarczek diallilu obecny w dużych ilościach w czosnku. Badania laboratoryjne wykazały bowiem, że również on może hamować destrukcję  chrząstki.


POWIĄZANE

Mały odłamek kosmicznych śmieci uszkodził Międzynarodową Stację Kosmiczną, a dwi...

Za pomocą dronów o rozmiarach owadów naukowcom japońskim udało się zapylić lilie...

145 kilogramów żywności wartej 360 euro wyrzuca średnio co roku rodzina we Włosz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę