Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Brokuły mogą chronić stawy

3 grudnia 2015
Składnik brokułów o nazwie sulforafan hamuje enzym, który przyczynia się do rozwoju zwyrodnienia stawów - wskazują wyniki brytyjskich badań, o których informuje serwis internetowy EurekAlert.
Zwyrodnienie stawów jest najczęstszą przyczyną niepełnosprawności osób starszych. Szacuje się, że w Polsce cierpi na nie ok. 8 mln osób.
Choroba jest spowodowana zwiększoną aktywnością enzymów degradujących  chrząstkę stawową (jak kolagenaza) i zmniejszeniem aktywności czynników stymulujących jej odbudowę. Prowadzi to do stopniowej utraty chrząstki, głównie w stawach kolanowych, biodrowych i stawach kręgosłupa.
Na predyspozycje do zwyrodnienia stawów mają wpływ czynniki  genetyczne, wrodzone wady stawów, jak również cukrzyca, nadwaga i  otyłość oraz brak aktywności fizycznej.
Schorzenie objawia się bólami, które mogą utrudniać wykonywanie   różnych ruchów i czynności, takich jak chodzenie, wstawanie, siadanie.  
Obecnie brak skutecznych metod jego leczenia. W ostateczności,  zniszczony staw można zastąpić endoprotezą. Aby złagodzić ból, pacjenci ze zwyrodnieniem stawów zażywają duże ilości leków  
przeciwbólowych, jednak wiąże się to z ryzykiem silnych działań  niepożądanych.
Dlatego naukowcy poszukują nowych metod terapii - w tym mniej  szkodliwych, naturalnych związków, które mogłyby znaleźć zastosowanie  nie tylko w prewencji, ale i w terapii schorzenia.
Z wstępnych badań zespołu z Uniwersytetu Wschodniej Anglii wynika, że  składnik brokułów - sulforafan - blokuje jeden z enzymów degradujących  chrząstkę stawów. Teraz naukowcy rozpoczynają badania, które pomogą   ocenić, czy związek ten może zapobiegać lub spowalniać rozwój  zwyrodnienia stawów.
Sulforafan jest obecny w warzywach z rodziny krzyżowych, jak kapusta, kalafior, a zwłaszcza w brokułach. Jedzenie brokułów podnosi jego  stężenie we krwi, ale naukowcy nie wiedzą, czy dociera on do stawów w  wystarczających ilościach, by dawać efekt terapeutyczny.
Jak komentuje prowadzący badania prof. Ian Clark, wobec starzenia się   społeczeństw potrzebne są nowe strategie walki z chorobami podeszłego  wieku, które przyczynią się do poprawy jakości życia pacjentów, a   także zmniejszą ekonomiczne obciążenia związane z przewlekłymi schorzeniami.
Oprócz badań nad sulforafanem, naukowcy planują też sprawdzić wpływ  innych składników diety na ryzyko zwyrodnienia stawów. Chodzi m.in. o   disiarczek diallilu obecny w dużych ilościach w czosnku. Badania laboratoryjne wykazały bowiem, że również on może hamować destrukcję  chrząstki.


POWIĄZANE

Trzydziesta rocznica otwarcia White Hell, czyli najbardziej ekstremalnego ośrodk...

Indyk jako jeden z nielicznych gatunków zwierząt został udomowiony przez rdzenny...

Prezydent Boliwii Evo Morales uczestniczył w niedzielę w rytualnych, prowadzonyc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę