MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Co by tu zjeść?

9 listopada 2005

Zjadłbym coś, ale nie wiem co... Aby dopomóc we wszelkich tego typu rozterkach kulinarnych, prezentujemy klika przepisów na dania smaczne, tanie i pożywne. Jeżeli ktoś z Państwa cichłaby podzielić się z nami i czytelnikami PPR własnym wypróbowanym przepisem na małe co nieco, zapraszamy – nasz adres redakcja@ppr.pl.

Zupa ziemniaczano-chrzanowa dla pary
Indyk w sosie słodko-kwaśnym dla milusińskich

Grzanki z owocami
Sos majonezowy bez żółtek
Baba żółtkowa
Pijak
Rosół jarski z lanymi kluseczkami
Rosół z makaronem sojowym
Leczniczy rosół
Koktajl z kurczaka
Zapiekanka warzywna
Bitki ze śliwkami
Zupa pomidorowa z chlebem
Pasta serowa ze smaczkiem
Pieczona cebula
Pasta czosnkowa
Kotlety z soi
Gruszki "Piękna Helena"
Prosta ale wykwintna sałatka owocowa

* * * 

ZUPA ZIEMNIACZANO-CHRZANOWA dla pary

  • 1 mała cebula,
  • 20 dag ziemniaków,
  • 1/2 jabłka,
  • 1/2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 300 ml chudego rosołu,
  • 2 łyżeczki śmietany 12%,
  • łyżeczka tartego chrzanu, sól, pieprz, cukier.

Cebulę, jabłko, ziemniaki po obraniu pokrój w kosteczkę. Cebulę podsmaż na rozgrzanej w garnku oliwie. Dodaj jabłka i ziemniaki. Całość duś przez chwilę i zalej rosołem oraz śmietaną. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodaj chrzan i zmiksuj zupę. Przypraw do smaku i jedz ze smakiem pamiętając, że porcja ma 240 kcal.

* * *

INDYK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM DLA MILUSIŃSKICH

  • pierś z indyka,
  • łyżka oleju,
  • jedna pomarańcza,
  • garść rodzynek,
  • parę moreli i suszonych śliwek,
  • duża łyżka mąki,
  • 1 łyżka śmietany 18 %,
  • keczup, curry, sól.

Mięso indycze kroimy w paseczki i smażymy w łyżce oleju. Przekładamy do garnka i dodajemy sok z pomarańczy. Do tego dodajemy rodzynki, suszone śliwki i morele. Całość zalewamy szklanką wody. Rozrabiamy śmietanę z mąką i wlewamy do sosu. Dodajemy odrobinę keczupu, curry i sól do smaku. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Podajemy z ryżem na sypko (podjadając dzieciom ukradkiem pyszności).

* * *

GRZANKI Z OWOCAMI  (dla alergików)

  • 100 g owoców ugotowanych w małej ilości wody, np. jabłek, moreli, brzoskwiń, śliwek,
  • 1-2 kromki chleba zwykłego lub bez glutenu,
  • spory kawałek margaryny,
  • cukier lub miód.

Ugotowane owoce trzymać na malutkim gazie, aby były cały czas gorące. Opiec chleb z jednej strony i po przewróceniu na druga stronę posmarować dokładnie margaryną. Opiekać na ruszcie przez minutę, aż się zarumieni. Posypać lub polać słodzikiem i znów zapiec, aż zaskwierczy. Ułożyć na ciepłym talerzu i przykryć wtedy owocami.

• można wykonać za pomocą tradycyjnego grilla ogrodowego

* * *

SOS MAJONEZOWY BEZ ŻÓŁTEK

  • 2 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku,
  • 4 łyżki letniej wody przegotowanej,
  • 9 łyżek oliwy lub oleju sojowego lub słonecznikowego,
  • sok z cytryny, sól.

Mleko wsypać do miski i mieszać trzepaczką dolewając powoli wodę. Ubijać, aż się lekko spieni. Nieprzerwanie ubijając dolać oliwę lub olej cienkim strumieniem. Ubity sos doprawić cytryną i solą, można dodać także szczyptę cukru. Sos podawać z sałatkami, drobiem , rybami lub mięsem na zimno.

* * * 

BABA ŻÓŁTKOWA

  • 25 dag mąki,
  • 3 dag drożdży,
  • 1/2 łyżeczki masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mleka,
  • 3 żółtka,
  • zapach waniliowy, sól.

Przesiać mąkę. Oddzielić żółtka z jajek. W mleku rozprowadzić drożdże, dodać 1/2 łyżki cukru i 1 i 1/2 łyżki mąki i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość dodać cukier, mąkę, zapach, żółtka i wyrobić drewnianą łyżką ciasto. Wyłożyć ciasto do posmarowanej masłem foremki. Najlepiej Piec w małym prodiżu. Foremkę napełnioną ciastem do 1/3 wysokości umieścić w cieple i pozostawić do wyrośnięcia. Piec rumieniąc na jasnozłocisty kolor.

* * * 

PIJAK (zamiast kieliszka sherry do kawy)

  • biszkopt
  • 8 jajek
  • 8 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru

Całe jajka ubijać z cukrem przez około 15 minut, po czym ciągle ubijając na małych obrotach wsypywać po łyżce mąkę. Masę wyłożyć do formy i wstawić ciasto na około 40 minut do nagrzanego uprzednio piekarnika do temperatury 175oC.

Masa

  • 1l mleka
  • 2 i 1/2 białego budyniu
  • 1 i 1/2 kostki margaryny /najlepiej KASIA/
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotować budyń z mleka i mieszając oziębić go. Następnie utrzeć margarynę z cukrem pudrem i dodawać stopniowo po łyżce budyniu aż do uzyskania jednolitej masy. Biszkopt przekładamy masą dwa razy.

Herbatniki

  • 4 paczki herbatników tzw. szkolnych
  • około 1 szklanki alkoholu / np. czysta , biała wódka/

Herbatniki krótko moczyć na płytkim talerzu w alkoholu. Następnie nałożyć je na ostatnią warstwę masy.

Polewa

  • 1/2 kostki margaryny / Kasia lub Palma/
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao

Wszystkie składniki wymieszać z tłuszczem, który wcześniej należy roztopić na małym ogniu, a potem  zagotować całość mieszając ok. 1 minuty. Otrzymaną w ten sposób masą posmarować herbatniki.
Ciasto najlepsze jest po ostygnięciu tego samego dnia.

* * *

ROSÓŁ JARSKI Z LANYMI KLUSECZKAMI

  • 50 dag warzyw mieszanych (seler, pietruszka, marchew),
  • garść świeżej szałwi lub lubczyku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • nać pietruszki,
  • łyżeczka masła.

Umyte warzywa obrać, opłukać, pokrajać i wrzucić do osolonej wrzącej wody. Następnie gotować. Umyć liście szałwi i lubczyku, dodać do wywaru i znowu gotować. Kiedy warzywa będą miękkie – odcedzić. Przesiać mąkę, wsypać do dzbanuszka z dziobkiem i dodać jajko oraz trochę wody. Ubić łyżką starannie. Ciasto wlać cienkim strumieniem na wrzący wywar ciągle mieszając. Jeśli się nie ma wprawy, można wlewać ciasto przez lejek. Gotowa zupę przyprawiamy solą i masłem oraz posiekaną zieloną pietruszką. Podać zaraz po ugotowaniu.

* * *

ROSÓŁ Z MAKARONEM SOJOWYM

  • 1l bulionu drobiowego z kostki
  • 25 dag makaronu sojowego
  • 2-3 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • ostra papryka chili
  • imbir
  • sos sojowy
  • sok z cytryny
  • czarny pieprz

Makaron włożyć do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Odcedzić i osączyć. Oczyścić cebule dymki, przyciąć starannie szczypior w górnej części. Wymyć i pokroić całość w talarki. Posiekać oczyszczoną uprzednio z nasion papryczkę chili. Kłącze imbiru zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Zagotować bulion i dodać cebule ze szczypiorem, paprykę oraz imbir i gotować to razem przez 5-6 minut na małym ogniu. Następnie do smaku doprawić zupę sosem sojowym, cytryną i czarnym pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.
Ugotowany makaron włożyć do zupy i jeszcze raz bardzo mocno podgrzać. Podawać od razu.

* * *

LECZNICZY ROSÓŁ  (rekonwalescenta)

Kiedyś podawało się choremu esencjonalny rosół z kury. Ponieważ z mięsa przechodzi cysteina –  aminokwas o podobnym działaniu jak lek stosowany przy zapaleniu oskrzeli, rosół pomaga w odksztuszaniu i rozrzedza śluz. Pomaga także przy wielu infekcjach górnych dróg oddechowych . Stosowany jest też pomocniczo przy astmie.

Ten leczniczy wariant rosołu powinien zawierać więcej niż zwykle warzyw. Oprócz marchwi, selera , pietruszki i pora może zawierać jeszcze 2-3 obrane cebule, rzepę a nawet czosnek. Ten ostatni powinien być dodawany tuż przed zdjęciem zupy z ognia. Taki rosół przecedzamy, a połowę jarzyn miksujemy z bulionem. Resztę można wykorzystać jako dodatek do innego dania. Aby kuracja powiodła się, należy zawsze podawać rosół gorący.

* * *

KOKTAJL Z KURCZAKA

  • 50 dag gotowanej piersi z kurczaka

  • mały melon

  • duża pomarańcza

  • szklanka wiśni lub czereśni we własnym soku , bez pestek

  • 3 plastry ananasa

  • sok z ananasa

  • pół szklanki gęstej śmietany

  • liście sałaty

  • curry, sól

Mięso pokroić w paski, pomarańczę i ananasa w małe kawałeczki. Melon przekroić na pół, specjalną łyżką wydrążyć kulki  albo po usunięciu pestek pokroić w drobną kostkę. Wszystko to włożyć do miski, wymieszać ze śmietaną, sokiem ananasowym i przyprawami. Rozłożyć do pucharków wyłożonych liśćmi sałaty. Udekorować wiśniami. Przed podaniem można lekko schłodzić. Mięso kurczaka można zastąpić indykiem lub cielęciną.

* * *

ZAPIEKANKA WARZYWNA

  • 1 mały oczyszczony por,
  • 1 mała papryka czerwona lub zielona pokrojona w plasterki,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • 2 pomidory świeże lub konserwowe obrane i posiekane,
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanej natki pietruszki.

Podsmażyć na oleju przez 2 minuty por i paprykę. Dodać pomidory i trochę wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. Przełożyć do ogrzanego garnka, posypać natką i przykryć. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 15 minut. Doprawić do smaku i podawać z mięsem lub rybą z rusztu.

* * *

BITKI ZE ŚLIWKAMI

  • 4 bitki schabowe lub kurze,
  • olej,
  • 2 cebule posiekane,
  • imbir, cynamon, sól, cytryna, cukier,
  • 4 łyżeczki sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 12 dużych drylowanych śliwek,
  • 3/4 szklanki rosołu,
  • łyżka mąki.

Bitki należy podsmażyć na patelni z obu stron. Dorzucić cebulę i zeszklić ją z mięsem. Wtedy dodać imbir, cukier, czosnek, cynamon, sosy i rosół. Wszystko trzeba posolić i wymieszać.
Następnie na bitkach należy ułożyć śliwki i przykryć patelnię. Następnie dusić mięso, aż będzie miękkie.
W ćwiartce zimnej wody rozprowadzić mąkę i dodać do mięsa, wymieszać i gotować do zgęstnienia sosu. Na talerzu pokroić i udekorować cytryną.

* * *

ZUPA POMIDOROWA Z CHLEBEM

  • 400 g sparzonych pomidorów,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bazylia, seler naciowy,
  • 2 kromki czerstwego ciemnego pieczywa,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, czarny pieprz.

Półtorej łyżki oliwy trzeba rozgrzać w rondelku i dodać do niej pokrojony czosnek, seler i cebulę. Następnie dodać drobno pokrojone pomidory i zalać szklanką gorącej wody. Przyprawić i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Potem należy przetrzeć zupę przez sito, dodać pokruszony chleb oraz bazylię i ponownie 20 minut gotować.

* * *

PASTA SEROWA ZE SMACZKIEM

  • 1/2 małej wędzonej makreli,
  • 3 łyżki śmietankowego serka,
  • dużo siekanej pietruszki,
  • 2 łyżki jogurtu,
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego,
  • sól i pieprz.

Makrelę należy z ości, rozgnieć w naczyniu, dodać jogurt ser i przyprawy. Dobrze wymieszać. Następnie trzeba dołożyć pietruszkę i znów wymieszać. Pasta gotowa. Można ją nakładać na pieczywo albo podawać w formie przystawki jako kulki serowe. Przechowywać krótko i koniecznie w lodówce.

* * *

PIECZONA CEBULA

Porcja dla jednej osoby:

  • 2 średnie cebule,
  • 1/2 łyżeczki oleju np. słonecznikowego,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Przekroić cebule na połowy i ułożyć w natłuszczonym uprzednio żaroodpornym naczyniu. Posmarować olejem i doprawić do smaku. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (1800C) około 30 min. W tym czasie cebula będzie wysychać, więc trzeba polać ją nieco wodą i wstawić na dalsze 30 min.

Tak przyrządzona cebula jest delikatna i łagodna w smaku. Podawać na gorąco jako przystawkę. 

* * *

PASTA CZOSNKOWA

  • 50 g masła lub miękkiej, bezmlecznej margaryny (wersja dla alergików),
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki,
  • 1/2 rozgniecionego ząbka czosnku.

Zmiksować razem tłuszcz z natką i czosnkiem. Smarować gorące grzanki lub chrupki chleb i podawać do zupy. Amatorzy czosnku mogą być szczęśliwi, bowiem pietruszka niweluje intensywny zapach czosnku.

* * *

KOTLETY Z SOI

  • 2 szklanki suchego ziarna soi,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 bułek Grahamek,
  • 5 szklanek gorącej wody,
  • 1 duża posiekana cebula,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki z pełnego przemiału,
  • majeranek, bazylia, inne dowolne przyprawy.

Namoczyć soję przez noc, a następnie gotować do miękkości przez około godzinę. Dodać sól. Bułki zalać gorącą wodą, odczekać chwilę, a następnie przepuścić przez maszynkę wraz z gotowaną soją i siekanym czosnkiem. Dodać resztę składników, uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i piec w piekarniku. Pyszne!

* * *

GRUSZKI PIĘKNA HELENA

  • 2 dojrzałe gruszki
  • 150 ml wody
  • 150 ml lodów waniliowych
  • 1 łyżka cukru
  • esencja waniliowa

Sos

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 25 g niesolonego masła
  • + prażone, łuskane migdały do garnirowania

Gruszki obrać ze skórki i usunąć z nich gniazda z nasionami. Pozostawić owoce w całości. Nalać do naczynia wody w takiej ilości, aby gruszki były zanurzone w niej pionowo. Następnie dodać do wody cukier i wanilię, doprowadzić ją do wrzenia i  gotować 5 minut na wolnym ogniu. Teraz włożyć gruszki i ostrożnie gotować do miękkości. Owoce pozostawić do ostygnięcia. Gdy gruszki są schłodzone, ułożyć je w miseczkach i polać syropem. Następnie owoce obłożyć dookoła lodami.
Rozpuścić czekoladę, dodać masło w małych kawałkach i mieszać aż masa będzie gładka. Gruszki polewamy jeszcze ciepłą masą. Wierzch deseru posypujemy siekanymi migdałami.
Uwaga! – danie to uważane jest za delikatny afrodyzjak i świetnie nadaje się na randkę.

* * *

PROSTA ale WYKWINTNA SAŁATKA OWOCOWA

  • wszystkie owoce egzotyczne dostępne w danym momencie
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 4 łyżki stołowe płynnego miodu
  • 2 łyżki stołowe Cointreau

Owoce pociąć na małe kawałeczki. Zmieszać pozostałe składniki z sokiem, który wyciekł przy krojeniu owoców i tym sosem polać sałatkę. Przed podaniem lekko schłodzić w lodówce. Można podać z lodami waniliowymi w gałkach.

SMACZNEGO!!!

Kometa


POWIĄZANE

Kawały, będące jedną z najbardziej uniwersalnych form dowcipu, od wieków pełnią ...

AleBrowar, jeden z pionierów kraftowej rewolucji piwnej w Polsce, uwarzył w rama...

Ministerstwo Obrony Narodowej poinformowało, że polscy rolnicy będą powoływani n...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę