Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Fenole w suszonych śliwkach przeciwdziałają chorobom

24 czerwca 2009
Jedzenie suszonych śliwek może być znacznie bardziej efektywne w tłumieniu apetytu niż spożywanie niskotłuszczowych artykułów spożywczych według raportu przygotowanego przez pismo NutraIngredients.
Naukowcy z  Uniwersytetu w San Diego zaprezentowali swoje wyniki badań które prowadzili na grupie ok. 26 osób które spożywały zarówno suszone śliwki jak i inne niskotłuszczowe słodkie produkty spożywcze tłumiące apetyt w organizmie.
Według słów Marka Kerna, członka zespołu badawczego „ prawdopodobnie śliwki obniżają poziom glukozy, insuliny oraz blokują działanie hormonów mających wpływ na poziom sytości w naszym organizmie. Poprawiają też trawienie oraz perystaltykę jelit”.
Uczucie sytości, kontrola kalorii oraz metabolizmu, są to w ostatnich miesiącach tematu bardzo popularne zwłaszcza w kręgach producentów artykułów żywnościowych, którzy starają się zaspokoić rosnący popyt wśród klientów na produkty które jednocześnie zaspokajają głód oraz nie przyczyniają się do zwiększenia otyłości.
Oprócz tego śliwki zawierają także sporą dawkę skoncentrowanych fenoli które przeciwdziałają różnym chorobom. Suszone śliwki mają większą zawartość fenoli - 528 miligramów a świeże tylko 128 miligramów.



POWIĄZANE

Indyk jako jeden z nielicznych gatunków zwierząt został udomowiony przez rdzenny...

Prezydent Boliwii Evo Morales uczestniczył w niedzielę w rytualnych, prowadzonyc...

Badacze - w tym uczona z Polski - rzucili światło na to, jak usprawnić przebieg ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę