Jutro: Światowy Dzień Jaja

8 października 2009
Każdego roku, 9 października obchodzimy Światowy Dzień Jaja. Specjaliści z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz przekonani są, że jaja są dobre na właściwie na wszystko - są smaczne i są żródłem substancji niezbędnych do prawidłowego funkjonowania naszych organizmów.

Za Międzynarodową Komisją ds. Jaj (International Egg Comission) podajemy 12 powodów dla których warto jeść jajka.
A więc...
1.Jaja to jedne z najbardziej wielofunkcyjnych produktów żywnościowych na rynku.
2.Jaja mają jeden z najwyższych wskaźników koncentracji składników pokarmowych.
3.Gdy mówimy o białku jaja, powinniśmy pamiętać, że zostało ono uznane przez naukowców za białko wzorcowe, którego skład i proporcje zawartości poszczególnych aminokwasów przyjmuje się za 100, przyrównując do wartości biologicznej białek innego pochodzenia (mięso, ryby, zboża itd.).
4.Tłuszcz znajdujący się w jaju to w dwóch trzecich wysoko zdrowotne nienasycone kwasy tłuszczowe.
5.Kupowanie jaj, wysokowartościowych produktów pod względem pokarmowym, jest jednym z najlepszych sposobów nabywania białka.
6.Każda pora dnia jest dobra na spożywanie jaj.
7.Żółtko jaja jest doskonałym źródłem choliny, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu.
8.Zawarte w jajach luteina i zeaksantyna są dwoma nowo poznanymi składnikami pokarmowymi, dzięki którym jaja zostały zaliczone do tzw. żywności funkcjonalnej.
9.Jaja są produktem do przyrządzenia niezwykle eleganckich dań na uroczyste okazje.
10.Wzbogacenie odchudzającej diety w białko jaja, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas.
11.Dzieci lubią jaja, a rosnący organizm potrzebuje składniki pokarmowe. Zatem jaja jako doskonałe źródło aminokwasów mogą być świetnym pożywieniem dla dzieci.
12.Październikowy Światowy Dzień Jaja warto wykorzystać jako inspirację do stworzenia nowych potraw z wykorzystaniem jaj.

Pełen tekst źródłowy IEC na stronie internetowej: www.kipdip.org.pl


POWIĄZANE

145 kilogramów żywności wartej 360 euro wyrzuca średnio co roku rodzina we Włosz...

Nowotwory to druga najczęstsza przyczyna śmierci w krajach rozwiniętych. Dane st...

Nikogo nie trzeba chyba przekonywać, że bałwan z marchewkowym nosem i rękami z p...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę