Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

OWOCE I WARZYWA W SZKOLE

3 listopada 2015
28 października br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach odbyły się lekcje warsztatowe będące kontynuacją spotkań pod hasłem „Zdrowe odżywianie inwestycją w przyszłość”. W tym dniu na stołach szkoły królowały polskie owoce. Uczniowie w ramach warsztatów przygotowywali pachnące wypieki, których głównym składnikiem były owoce i ich przetwory.

W nowoczesnej pracowni gastronomicznej powstawały tarty ze śliwkami, drożdżówki z gruszkami, szarlotki i faszerowane jabłka. Nie zabrakło także pięknych jesiennych dekoracji wykonanych przy użyciu owoców. Samodzielnie przygotowując posiłki pod okiem fachowej kadry pedagogicznej uczniowie po raz kolejny mieli możliwość poznawania tajników przyrządzania żywności sprzyjającej zdrowiu człowieka oraz poznania możliwości wykorzystania polskich owoców w cukiernictwie.

Na zakończenie warsztatów odbyła się degustacja przyrządzonych przysmaków. W warsztatach udział wzięła Pani Agnieszka Zagola Dyrektor OT ARR w Opolu, która przedstawiła uczniom działania Agencji mające na celu promocję produktów regionalnych i tradycyjnych.  Pogratulowała im także wspaniałych wyrobów i profesjonalnego zawodowego przygotowania oraz wyraziła zainteresowanie dalszą owocną współpracą dotyczącą promocji zdrowej żywności w ramach seminariów i warsztatów kulinarnych.

POWIĄZANE

Chciałbyś pomóc najuboższym na święta, ale nie wiesz komu, nie masz czasu i zast...

W dniu 17 listopada bieżącego roku Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu or...

Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Lublinie przy współpracy z firmą „Avang...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę