Ptak_mega_22.11
Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Pisco – winogronowy trunek z Chile

19 października 2015


Warsztaty koktajlowe były unikalną okazją do zapoznania się z niepowtarzalnym smakiem Pisco, sposobem jego podania i łączenia z innymi składnikami. W spotkaniu wzięli udział dystrybutorzy alkoholi oraz przedstawiciele mediów. Wydarzenie zainaugurował Ambasador Chile w Polsce, Alfredo García, który przedstawił również historię Pisco.


Pisco to tradycyjny chilijski destylat wina. Pierwsze szczepy winogron, z których wytwarza się Pisco zawitały do Ameryki Południowej dzięki hiszpańskim osadnikom, którzy sprowadzili także techniki destylacji. Dokładne miejsce powstania nie jest znane. Słowo "pisco" pochodzi od pishkos, oznaczającego w języku keczua małego ptaka.

Alkohol wytwarzany jest przez ponad 2800 producentów na obszarze około 9 812 hektarów. Znaczna część produkcji pochodzi z regionu Coquimbo (89%), pozostała mieści się w rejonie Atacama (11%). Są to tereny o niezwykle zróżnicowanym, pustynno – górzystym krajobrazie, ze słońcem pozostającym na czystym niebie przez 300 dni w roku. Wytwarzanie Pisco naznaczone jest cierpliwością i uwielbieniem dla perfekcyjnego smaku mieszkańców tych północnych regionów Chile.

Odmiany Pisco wahają się od średnio do wysoce aromatycznych z mocno wyczuwalną drewnianą nutą, lub całkowicie jej pozbawione. Nawet najbardziej wyrafinowany konsument odnajdzie wśród nich coś dla siebie: można delektować się nim samodzielnie lub połączyć z kostkami lodu. Wyśmienicie smakuje w zestawieniu z lekkimi alkoholami, owocami i przyprawami.

Goście warsztatów koktajlowych mogli spróbować oryginalnego Pisco w czystej formie. Zasmakowali także w koktajlach przygotowanych na pokazach barmańskich. Przetestowali również swoje umiejętności komponując apetyczne drinki z użyciem różnych odmian Pisco.

Pisco łączyć można z wieloma składnikami kuchni południowo-amerykańskiej, jak i europejskiej. Tradycyjne składniki polskiej kuchni nadadzą drinkowi niepowtarzalnego charakteru. Każde czyste Pisco musi mieścić się w jednej z czterech kategorii stężenia alkoholu:

•           Pisco tradicional – 30%

•           Pisco especial – 35%

•           Pisco reservado – 40%

•           Gran Pisco – powyzej 43%.

Najpopularniejszym koktajlem na bazie Pisco jest pisco sour. Niezwykłe drinki można także w prosty sposób przygotować w zaciszu domowym z ogólnodostępnych składników. Poniżej prezentujemy przepisy na ich przygotowanie.

 

Pisco sour:

Składniki:

- 40 ml Pisco

- 1 Białko

- 15 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny

- 10 ml Syrop z cukru trzcinowego

- 5-6 Kostki lodu

Przygotowanie: Widelcem należy ubić białko przez kilka sekund. Następnie kostki lodu włożyć do shakera, wlać 5 ml ubitego wcześniej białka oraz resztę składników. Przez około 8-10 sekund koktajl energicznie wymieszać w shakerze. Na koniec przelać bezpośrednio do szklanki, najlepiej typu old-fashioned.

 

Crepúsculo (Pisco z truskawkami i bazylią)

Składniki:

* 2 uncje przezroczystego, podwójnie destylowanego 40˚ pisco

* ½ Limonki

* 2 truskawki przekrojone w ćwiartki

* 4 liście bazylii

* ½ uncji syropu cukrowego

* Lód kruszony


Wszystkie składniki, z wyjątkiem pisco, wkładamy zmieszane do niskiej szklanki. Zmacerować w celu połączenia smaków. Wypełnić szklankę do pełna kostkami lodu, a następnie dodać miarkę pisco.

 

Serena Soul

Składniki:

* 2 uncje tradycyjnego przezroczystego 40˚ pisco

* 1½ uncje soku z papaji

* 1½ uncje soku z grejpfruta

* ½ uncji syropu

* kostki lodu

* Kawałki świeżego grejfruta

* Kawałki świeżej papai

* Świeże jagody


Umieścić pierwszych 5 składników w shakerze do koktajli i potrząsać przez 15 sekund. Podawać w wysokiej szklance wypełnionej lodem. Zalecane zdobienie: kawałkami grejpfruta i papai oraz jagodami.

POWIĄZANE

Chciałbyś pomóc najuboższym na święta, ale nie wiesz komu, nie masz czasu i zast...

W dniu 17 listopada bieżącego roku Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu or...

Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Lublinie przy współpracy z firmą „Avang...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę