MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Warsztaty i pokazy kulinarne w CKZiU w Ludowie Polskim

13 października 2015
W ramach działań promujących artykuły rolno – żywnościowe wysokiej jakości OT ARR we Wrocławiu organizuje serię warsztatów i pokazów kulinarnych. Są one skierowane do uczniów dolnośląskich średnich szkół rolniczych i gastronomicznych. Działania te mają na celu przybliżenie uczniom dolnośląskich smaków oraz zapoznanie z produktami wyprodukowanymi w oparciu o systemy jakości żywności pochodzącymi z Dolnego Śląska.

Dwa z tych zajęć odbyły się 7 października br. w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Ludowie Polskim. Zajęcia rozpoczęły się wystąpieniem kierownik sekcji Informacji i Promocji OT Wrocław – Teresy Pernal.

Przyszli producenci i przetwórcy produktów żywnościowych, restauratorzy, hotelarze i kucharze podczas pierwszych zajęć – pokazu kulinarnego wysłuchali obszernego wykładu na temat dolnośląskich produktów, jak również obserwowali przygotowanie potraw, a później je smakowali. Zajęcia poprowadził szef kuchni hotelu Park Plaza we Wrocławiu Zbigniew Koźlik.

Podczas drugich zajęć, tj. warsztatów kulinarnych, uczniowie samodzielnie przyrządzali dania z dolnośląskich produktów lokalnych, ekologicznych i tradycyjnych. Po przygotowaniu potraw nastąpiła wspólna degustacja, do której zaproszeni zostali również nauczyciele i pracownicy szkoły.

Uczestnicy pokazu i warsztatów kulinarnych otrzymali materiały informacyjne, tj. broszurę „Szlakiem dobrego smaku” oraz biuletyn informacyjny ARR.

POWIĄZANE

Chciałbyś pomóc najuboższym na święta, ale nie wiesz komu, nie masz czasu i zast...

W dniu 17 listopada bieżącego roku Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu or...

Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Lublinie przy współpracy z firmą „Avang...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę