Marchewka, kapusta i brokuły mogą chronić przed rakiem piersi

3 grudnia 2015
Spożywanie dużych ilości marchewki i warzyw kapustowatych, w tym brokułów, może pomóc zredukować ryzyko raka piersi, zwłaszcza  agresywnej odmiany często spotykanej u Afroamerykanek - wynika z badań   opublikowanych w "American Journal of Epidemiology".
Biorąc pod uwagę fakt, że wiele wcześniejszych badań nad zależnością  pomiędzy konsumpcją warzyw i owoców a ryzykiem raka piersi prowadziło  do sprzecznych wniosków, naukowcy z Uniwersytetu Bostońskiego   postanowili skoncentrować się na konkretnej grupie etnicznej. W tym  celu przeprowadzili badania wśród 50 tys. Afroamerykanek, które są w  większym stopniu niż kobiety białe narażone na ER-ujemnego raka  piersi. Jak zauważają badacze, ten rodzaj raka jest trudniejszy do  wyleczenia i częściej śmiertelny niż nowotwory ER-dodatnie.
Dr Deborah Boggs wraz ze swoim zespołem naukowców stwierdziła   wcześniej, że na mniejsze ryzyko tego nowotworu wpływa dieta bogata w   warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i ryby. Teraz chciała  
sprawdzić, które z tych składników mają największe właściwości ochronne.
Badaczka przeprowadziła analizę danych dotyczących diety i zdrowia   kobiet, które brały udział w trwającym 12 lat badaniu Black Women's   Health. U około 1,3 tys. z nich rozwinął się rak piersi, z czego 35  
proc. przypadków było ER-ujemnych.
Na początku naukowcy zaobserwowali, że kobiety, które spożywały   przynajmniej dwie porcje warzyw dziennie miały o 43 proc. niższe   ryzyko ER-ujemnego raka piersi niż panie spożywające mniej niż cztery   porcje warzyw w tygodniu. Następnie zidentyfikowali te produkty, które   miały największe zasługi. Były to m.in. brokuły, kapusta i marchewka.
Badane, które jadły marchewkę co najmniej trzy razy w tygodniu, miały  o 17 proc. niższe ryzyko nowotworu w porównaniu z kobietami, które   jadły ją nie częściej niż raz w miesiącu. Podobnej zależności nie  zauważono w przypadku owoców.
Dr Bogus zwraca jednak uwagę, że zbyt wcześnie jeszcze na wyciągnięcie  jednoznacznych wniosków, gdyż większe spożycie warzyw może być   związane z ogólnym zdrowszym stylem życia i innymi czynnikami, które  mogą wspomagać działanie ochronne."Większość Amerykanów nie spożywa  rekomendowanych pięciu porcji warzyw dziennie, a Afroamerykanie jedzą  
ich średnio jeszcze mniej niż osoby rasy białej" - podkreśla dr Boggs.  


POWIĄZANE

Mały odłamek kosmicznych śmieci uszkodził Międzynarodową Stację Kosmiczną, a dwi...

Za pomocą dronów o rozmiarach owadów naukowcom japońskim udało się zapylić lilie...

145 kilogramów żywności wartej 360 euro wyrzuca średnio co roku rodzina we Włosz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę