Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Marchewka, kapusta i brokuły mogą chronić przed rakiem piersi

3 grudnia 2015
Spożywanie dużych ilości marchewki i warzyw kapustowatych, w tym brokułów, może pomóc zredukować ryzyko raka piersi, zwłaszcza  agresywnej odmiany często spotykanej u Afroamerykanek - wynika z badań   opublikowanych w "American Journal of Epidemiology".
Biorąc pod uwagę fakt, że wiele wcześniejszych badań nad zależnością  pomiędzy konsumpcją warzyw i owoców a ryzykiem raka piersi prowadziło  do sprzecznych wniosków, naukowcy z Uniwersytetu Bostońskiego   postanowili skoncentrować się na konkretnej grupie etnicznej. W tym  celu przeprowadzili badania wśród 50 tys. Afroamerykanek, które są w  większym stopniu niż kobiety białe narażone na ER-ujemnego raka  piersi. Jak zauważają badacze, ten rodzaj raka jest trudniejszy do  wyleczenia i częściej śmiertelny niż nowotwory ER-dodatnie.
Dr Deborah Boggs wraz ze swoim zespołem naukowców stwierdziła   wcześniej, że na mniejsze ryzyko tego nowotworu wpływa dieta bogata w   warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i ryby. Teraz chciała  
sprawdzić, które z tych składników mają największe właściwości ochronne.
Badaczka przeprowadziła analizę danych dotyczących diety i zdrowia   kobiet, które brały udział w trwającym 12 lat badaniu Black Women's   Health. U około 1,3 tys. z nich rozwinął się rak piersi, z czego 35  
proc. przypadków było ER-ujemnych.
Na początku naukowcy zaobserwowali, że kobiety, które spożywały   przynajmniej dwie porcje warzyw dziennie miały o 43 proc. niższe   ryzyko ER-ujemnego raka piersi niż panie spożywające mniej niż cztery   porcje warzyw w tygodniu. Następnie zidentyfikowali te produkty, które   miały największe zasługi. Były to m.in. brokuły, kapusta i marchewka.
Badane, które jadły marchewkę co najmniej trzy razy w tygodniu, miały  o 17 proc. niższe ryzyko nowotworu w porównaniu z kobietami, które   jadły ją nie częściej niż raz w miesiącu. Podobnej zależności nie  zauważono w przypadku owoców.
Dr Bogus zwraca jednak uwagę, że zbyt wcześnie jeszcze na wyciągnięcie  jednoznacznych wniosków, gdyż większe spożycie warzyw może być   związane z ogólnym zdrowszym stylem życia i innymi czynnikami, które  mogą wspomagać działanie ochronne."Większość Amerykanów nie spożywa  rekomendowanych pięciu porcji warzyw dziennie, a Afroamerykanie jedzą  
ich średnio jeszcze mniej niż osoby rasy białej" - podkreśla dr Boggs.  


POWIĄZANE

Trzydziesta rocznica otwarcia White Hell, czyli najbardziej ekstremalnego ośrodk...

Indyk jako jeden z nielicznych gatunków zwierząt został udomowiony przez rdzenny...

Prezydent Boliwii Evo Morales uczestniczył w niedzielę w rytualnych, prowadzonyc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę