,,OVOCURA'' - w wolnym tłumaczeniu oznacza ,,jajolecznictwo''

13 października 2012
OVOCURA to prowadzony w Polsce program badawczy, którego celem są wysokospecjalistyczne badania naukowe nad wykorzystaniem bioaktywnych składników jaj do produkcji suplementów diety sprzyjających poprawie zdrowia i jakości życia oraz preparatów biomedycznych stosowanych w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych.
Program realizowany przez Uniwersytet Przyrodniczy oraz Akademię Medyczną we Wrocławiu, finansowany jest z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej.
Inicjatorem programu jest prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, kierownik Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Uczony ten jest autorem licznych prac naukowych na temat biosubstancji zawartych w jajach, prowadzi badania, między innymi, nad właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi i przeciwnowotworowymi cystatyny białka jaja oraz jej wpływu na hamowanie tworzenia płytek amyloidowych, które są przyczyną choroby Alzheimera.

Produkcja jaj w Polsce
Krajowa produkcja jaj w 2011 r. stanowi  8,5 % całej unijnej produkcji jaj spożywczych.  Polski sektor jaj eksportuje 33% swojej produkcji.
Więcej danych w artykule :  Jaja w statystyce: http://www.kipdip.org.pl/article/id/757 .



POWIĄZANE

Mały odłamek kosmicznych śmieci uszkodził Międzynarodową Stację Kosmiczną, a dwi...

Za pomocą dronów o rozmiarach owadów naukowcom japońskim udało się zapylić lilie...

145 kilogramów żywności wartej 360 euro wyrzuca średnio co roku rodzina we Włosz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę