Advertisement

Owady trafią na stoły?

18 lutego 2012
Nadciąga kulinarna rewolucja. Bruksela daje 3 miliony euro na promocję jedzenia owadów. Taka zmiana w menu miałaby rozwiązać problemy z brakiem żywności na świecie.
Jedzenia może zabraknąć, bo ludzi jest coraz więcej. Za czterdzieści lat będzie nas już 9 miliardów. Naukowcy znaleźli antidotum na żywnościowe bolączki świata. To owady. Według specjalistów, niewykluczone, że za kilkadziesiąt lat prażona szarańcza, czy pieczone mrówki zamiast popcornu, nie będą w Europie żadną ekstrawagancją.

A o to przepis na "Pieguski z niespodzianką".

Składniki:
-2 i 1/4 szklanki mąki
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka soli
-1 szklanka miękkiego masła lub margaryny
-3/4 szklanki cukru białego
-3/4 szklanki brązowego cukru
-2 jajka
-350 g pokruszonej czekolady
-1 szklanka prażonych świerszczy

Mąkę, sodę, sól, cukier, masło i jajka wymieszać na jednolitą masę. Dodać pokruszoną czekoladę i uprażone świerszcze. Na końcu uformować kulki i położyć na blachę. Włożyć do gorącego piekarnika i piec ok 10 min.

Smacznego.



POWIĄZANE

Wskaźniki ekonomiczne nie oddają w pełni obrazu tego, jak żyje się w poszczególn...

Najbliższe okno startowe na Marsa – występujące co 26 miesięcy – to maj 2018 rok...

Toyota właśnie pokazała na targach w Nowym Jorku nowego koncepcyjnego crossovera...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę