Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Owady trafią na stoły?

18 lutego 2012
Nadciąga kulinarna rewolucja. Bruksela daje 3 miliony euro na promocję jedzenia owadów. Taka zmiana w menu miałaby rozwiązać problemy z brakiem żywności na świecie.
Jedzenia może zabraknąć, bo ludzi jest coraz więcej. Za czterdzieści lat będzie nas już 9 miliardów. Naukowcy znaleźli antidotum na żywnościowe bolączki świata. To owady. Według specjalistów, niewykluczone, że za kilkadziesiąt lat prażona szarańcza, czy pieczone mrówki zamiast popcornu, nie będą w Europie żadną ekstrawagancją.

A o to przepis na "Pieguski z niespodzianką".

Składniki:
-2 i 1/4 szklanki mąki
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka soli
-1 szklanka miękkiego masła lub margaryny
-3/4 szklanki cukru białego
-3/4 szklanki brązowego cukru
-2 jajka
-350 g pokruszonej czekolady
-1 szklanka prażonych świerszczy

Mąkę, sodę, sól, cukier, masło i jajka wymieszać na jednolitą masę. Dodać pokruszoną czekoladę i uprażone świerszcze. Na końcu uformować kulki i położyć na blachę. Włożyć do gorącego piekarnika i piec ok 10 min.

Smacznego.



POWIĄZANE

Trzydziesta rocznica otwarcia White Hell, czyli najbardziej ekstremalnego ośrodk...

Indyk jako jeden z nielicznych gatunków zwierząt został udomowiony przez rdzenny...

Prezydent Boliwii Evo Morales uczestniczył w niedzielę w rytualnych, prowadzonyc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę