Polscy naukowcy chcą stworzyć superowoce

21 lutego 2015
Jak podał serwis radiogdansk.pl, na Politechnice Gdańskiej powstaje jedzenie przyszłości, zdrowsze niż wszystko, co do tej pory wyhodowano. Naukowcy korzystając z tzw. superowoców chcą wyciągnąć likwidujące toksyny przeciwutleniacze i umieścić je w nowo tworzonych pokarmach.

Choć pomysł brzmi futurystycznie, to wcale nie jest odległą perspektywą. Badania, na które zespół profesora Jacka Namieśnika dostał właśnie grant, już ruszyły i są zaplanowane na najbliższe pięć lat. Na razie chemicy pracują nad dwoma "superowocami" - jagodą kamczacką i miechunką peruwiańską.

Profesor chce wyodrębnić z owoców substancje, które neutralizują inne, szkodliwe, trafiające codziennie do naszych organizmów. Namieśnik wyjaśnia, że to pozwoli zacząć sztucznie produkować żywność, dodając do różnego rodzaju produktów żywnościowych określoną ilość przeciwutleniaczy. To ma zapewnić im prozdrowotne funkcje.

Więcej na http://www.radiogdansk.pl


POWIĄZANE

Zaprojektowany przez Zortrax motocykl powstał przy użyciu drukarek M200 oraz M30...

Najważniejszym trendem rozpoczynającego się roku będzie rosnąca rola sztucznej i...

Jedni z nas wybierają spędzanie Sylwestra w dalekich częściach świata, inni decy...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę