Rodzaje kaw

27 kwietnia 2008
Kawa Espresso - zaparzana w ten sposób kawa błyskawicznie podbiła świat. Uprażone i drobno zmielone ziarna sparzane są parą pod ciśnieniem, co decyduje o bardzo mocnym naparze. Espresso serwuje się na gorąco w malutkich filiżankach - może być z dodatkiem cukru lub skórką cytryny. Kawa Cappuccino - ów typowo włoski napój charakteryzuje się właściwą dla tej nacji fantazją i nieprzebraną wręcz mnogością wariantów smakowych. Receptura - mocno gorąca kawa espresso przykryta jest czapą zimnego, spienionego mleka. Dodajemy do niej - według upodobań - tartą czekoladę, czekoladę z wanilią i cynamonem, kakao, itp.

Café au Lait - filiżankę napełnić do połowy kawą. Dolać gorącego mleka.

Caresse - kawa na mleku we francuskim stylu nieco różni się od cappuccino, które podawane jest z utrzymującą się na powierzchni pianką śmietanki. Caresse to pół na pół ekstraktu niskodrażniącej kawy i polskiego mleka instant.. Do tego jeszcze tylko przyjazna dla linii i serca glukoza - efekt niespodziewany! Po wypiciu pachnącego dobrą kawą i świeżym mlekiem napoju, natychmiast chce się go jeszcze. Nie wierzycie? Spróbujcie Państwo!

Kawa "Po Turecku" - "czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość" to właśnie kawa po turecku, serwowana i przygotowywana w specjalnych mosiężnych tygielkach z uchwytem. Do tygielka wsypujemy porcję drobno zmielonej kawy i porcję cukru. Zalewamy wodą, stawiamy na wolnym ogniu, aby napój powoli osiągnął stan wrzenia i pokrył się pianą. Kawa

"Po Arabsku" - zaparzana podobnie jak kawa po turecku w mosiężnych tygielkach. Na jego dno wsypuje się najpierw cukier puder i stawia na ogniu. Kiedy cukier ściemnieje zalewa się go wodą, doprowadza do wrzenia i dopiero wsypuje się zmieloną kawę.Tak przygotowany napój doprowadza się znów do wrzenia. Kawa

"Po Polsku" - to nasza krajowa specjalność. W ogrzanej wcześniej gorącą wodą filiżance, drobno mieloną kawę zalewa się "cienkim" strumieniem wrzącej wody z wysokości 25-30 cm. Strumień "porywa" cząstki związków aromatycznych i garbnikowych, unosząc je ku górze, gdzie tworzy się charakterystyczna pianka. Kawa

"Po Wiedeńsku" - dostępna w każdej z wiedeńskich kafejek, coraz popularniejsza w Europie. Na mocną kawę z ekspresu, układa się ufryzowaną kopę bitej śmietany, którą można posypać sproszkowaną czekoladą lub kakao. Kawa

"Po Kolumbijsku" - do jej zaparzania nadają się wyłącznie kawy najszlachetniejszych gatunków. Kawa po kolumbijsku to lekki napój przyrządzany w ekspresie (4 łyżeczki kawy na 12 filiżanek), w którym szczególnie wyraziście występują wszystkie smakowe i aromatyczne walory szlachetnej kawy gatunku arabika Medellin Excelso. Ciekawostka - sposób parzenia podpatrzyliśmy w ambasadzie Republiki Kolumbii w Polsce, gdzie personel wypija do 30 filiżanek kawy dziennie.

Kawa z kardamonem - kardamon rozbijamy w moździerzu - dokłasnie, jak najdrobniej. Uzyskany w ten sposób proszek wsypujemy do sitka z kawą w przypadku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, lub bezpośrednio do filiżanki - jeśli robimy typową, zalewaną polską wersję kawy. Kardamon dodaje kawie wyjątkowego aromatu.

POWIĄZANE

Jedna z największych firm produkujących jaja w Chinach, Charoen Pokphand Group, ...

Zaprojektowany przez Zortrax motocykl powstał przy użyciu drukarek M200 oraz M30...

Najważniejszym trendem rozpoczynającego się roku będzie rosnąca rola sztucznej i...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę