Ptak_mega_22.11
Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Uwaga! Tak fałszują sery

3 listopada 2012
Każdy to wie – nie ma pizzy, zapiekanki czy cheeseburgera bez żółtego sera. Nawet zwykła kanapka z szynką ma o niebo lepszy smak, gdy dołożymy ten pyszny żółty plasterek - pisze FAKT.pl . Ale uwaga!
Nie wszystko co bierzemy za ser, jest nim w rzeczywistości. Bo producenci często zamiast prawdziwego sera serwują nam jego podróbkę – zwaną niemal fachowo „analogiem sera”

– Analog sera, to produkt, który nie jest wytwarzany z mleka, tylko z utwardzanego tłuszczu roślinnego. Jednak na pierwszy rzut oka ciężko odróżnić ser od produktu seropodobnego. Konsument myśli, że kupuje ser, a tymczasem okazuje się, że to zupełnie coś innego – mówi Karina Piwowarczyk, dietetyk z All for body w Krakowie.

– Lepiej kupić droższy ser. Jest prawdziwy i nie ma w nim chemicznych dodatków. Poza tym mamy pewność, że dostarczy on organizmowi zdrowych substancji odżywczych. Jak możemy odróżnić podróbkę od oryginału? Na opakowaniu musi być napis, że jest to wyrób seropodobny lub analog sera. Tak jest w przypadku kiedy kupujemy gotowy produkt, gdzie jest etykieta od producenta.

Kiedy natomiast ser kupujemy w kawałku, musimy przede wszystkim zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Jedną z najbardziej charakterystycznych jest cena – zdecydowanie niższa od ceny prawdziwego sera żółtego. Druga cecha to jaśniejszy kolor, zapach margaryny i brak charakterystycznych dziur, które mają kawałki prawdziwego żółtego sera.

Co ważne dla naszego zdrowia – analog sera jest ciężkostrawny i nie zawiera cennych, wchłanianych przez nasz organizm witamin jak A, D, E. – Zwłaszcza rodzice powinni zwracać uwagę co kupują, bo dzieci mają duże zapotrzebowanie na wapń, aby ich kości rosły i były silne – radzi ekspert z All for body.

Po tym poznasz analog sera:
  • Jest dużo tańszy od prawdziwego
  • Ma inny, często jaśniejszy kolor
  • Pachnie jak margaryna
  • W trakcie krojenia ser się kruszy
  • Źle się kroi, przykleja się do noża

Po tym poznasz prawdziwy ser:
  • Jest droższy niż analog sera
  • Ma ładną żółtą narwę
  • Pachnie mlekiem lub w zależności od odmiany czasem ma ostry zapach
  • Nie kruszy się i nie przykleja się do noża
  • Dziury są nieregularnego kształtu, równomiernie rozrzucone w całym bloku



POWIĄZANE

Badacze - w tym uczona z Polski - rzucili światło na to, jak usprawnić przebieg ...

Czy Czerwona Planeta zacznie być dla nas drugim domem już za niespełna dwie deka...

Odpowiednie światło, nastrojowa muzyka, dobrze skomponowane menu i przede wszyst...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę