Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Film "Cały ten cukier" - gorzka prawda o żywieniu

4 marca 2016
Film "Cały ten cukier" - gorzka prawda o żywieniu
PAP / Jakub Kaczmarczyk

Cukier jest najczęściej spożywaną substancją. Jak to się stało, że zdominował naszą dietę? Jakie są tego skutki dla naszych umysłów i ciał? Odpowiedzi na te pytania szukał Damon Gameau, reżyser i bohater filmu "Cały ten cukier". Premiera - 18 marca.

"Tezą filmu nie jest to, że ludzie powinni przestać jeść cukier. Chciałem raczej zwiększyć świadomość na temat substancji, którą zawiera 80 proc. przetworzonego jedzenia" - wyjaśnia Damon Gameau autor dokumentu "Cały ten cukier". Film trafi do kin 18 marca.

"Film opowiada głównie o tym, jak sześćdziesięciodniowa dieta „cukrowa” wpłynęła na moje samopoczucie i ciało. Spożywałem 40 łyżeczek cukru dziennie w postaci jedzenia i napojów, niewiele więcej niż przeciętny nastolatek. Wykluczyłem ze swojej diety słodkie napoje, lody, czekoladę i ciastka, zamiast tego kupowałem niskotłuszczowe jogurty, „zdrowe” płatki, soki owocowe, napoje dla sportowców i koktajle. One też zawierają cukier!" - wyjaśnia reżyser.

Gameau przeprowadził niezwykły eksperyment, żeby pokazać, w jaki sposób ten biały proszek wpływa na człowieka. Reżyser jadł tylko jedzenie określane, jako „zdrowe”, które mimo wszystko zawierało duże ilości cukru. Żeby lekcja była bardziej wciągająca, Damon Gameau samego siebie uczynił obiektem eksperymentu.

Reżyser nie jadł cukru przez trzy lata. Następnie, pod nadzorem naukowców i dietetyków, zaczął konsumować 40 łyżeczek tej substancji dziennie przez 60 dni. Sztuczka polega na tym, że nie spożywał on słodkich napojów, czekolady, lodów i innych słodyczy. Żywił się tylko tzw. zdrowym jedzeniem, które tak naprawdę również jest bogate w cukier. Chodzi np. o niskotłuszczowy jogurt, batoniki zbożowe, soki i płatki śniadaniowe.

Podczas trwania eksperymentu Damon odwiedził społeczność Aborygenów w Amacie w południowej Australii, żeby zobaczyć, czy rdzenni mieszkańcy są edukowani na temat efektów spożywania cukru i jak wpływa on na ich zdrowie. Kolejnym krokiem była wyprawa do USA i spotkanie z czołowym ekspertem ds. cukru, a także z chłopakiem, który choruje, ponieważ ma w zwyczaju pić dziennie 12 puszek Mountain Dew. Reżyser przygląda się także manipulacjom koncernów, które podstępnie dodają cukier do swoich produktów i robią wszystko, żeby konsumenci się o tym nie dowiedzieli.

"Moje ciało zmieniło się w trakcie eksperymentu – spotkałem się z ekspertami z całych Stanów, którzy wytłumaczyli mi charakter tych zmian. Tezą filmu nie jest, że ludzie powinni przestać jeść cukier. Chciałem raczej zwiększyć świadomość konsumentów na temat substancji, którą zawiera 80% przetworzonego jedzenia. Producenci nie lubią mówić prawdy na ten temat. A ja uważam, że konsumenci powinni mieć prawo podejmować świadome decyzje. Dlatego spotkałem się z wieloma naukowcami, niektórzy zajmują się cukrem już od 30 lat. Po trzech tygodniach eksperymentu miałem chorą wątrobę, cukrzycę typu 2, problemy z sercem i znacznie większy obwód pasa, a przecież jadłem „zdrowe” produkty" - podkreśla.

"Cały ten cukier" to pełnometrażowy dokument Australijczyka Damona Gameau odkrywający sekrety przemysłu cukrowniczego wejdzie do kin 18 marca. Jako uzupełnienie, na rynku wydawniczym dostępna będzie książka „Cały ten cukier”, która jest zapisem eksperymentu Damona. Książka trafi do sprzedaży 10 marca.

(PAP Life)


POWIĄZANE

Często zadajemy sobie pytanie, jak odpowiednio dobrać wino do dania z makaronem....

Tworzymy i edukujemy - tegoroczny pokaz „FLORYSTÓW CHOINKI STROJENIE” odbędzie s...

Solidarność Rolników Indywidualnych, która w latach PRL była aktywną opozycją na...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę