Smakosze w Europie nalewają coraz więcej węgierskiego wina

7 marca 2016
Smakosze w Europie nalewają coraz więcej węgierskiego wina
PAP/EPA / JANOS VAJDA

Smakosze trunków w Europie nalewają coraz więcej węgierskiego wina. Węgierski producent win Danubiana zanotował w 2015 roku wzrost sprzedaży o 6 procent.

Firma Danubiana wyprodukowała w ubiegłym roku 138 tysięcy hektolitrów win - poinformował dyrektor zarządzający Gyozo Schmidt w wywiadzie dla agencji MTI.

Przychody Danubiany wyniosły w 2015 r. 13 milionów euro.

Eksport win wzrósł w ciągu ostatnich 12 miesięcy o 5 procent. Obecnie stanowi on dla Danubiany 90 procent sprzedaży - mówi Schmidt.

Główne rynki eksportowe dla tej firmy to: Wielka Brytania, Niemcy i kraje skandynawskie.

W 2016 roku Danubiana wyprodukuje ponad 140 tysięcy hektolitrów wina - prognozuje dyrektor zarządzający węgierskiej firmy.

(PAP)


POWIĄZANE

Nowo powstałe Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej ma podnieść poziom świadomoś...

Jogurty Łaciate pitne bez laktozy wyróżnione w badaniu Najlepszy Produkt – Wybór...

Nie bez powodu mówi się "Przez żołądek do serca". Naturalne afrodyzjaki są częst...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę