biogaz_09_2025

Agencja Rynku Rolnego: wysokie ceny cukru ograniczają jego spożycie

28 grudnia 2016
Agencja Rynku Rolnego: wysokie ceny cukru ograniczają jego spożycie
PAP / Jakub Kaczmarczyk

Wysokie ceny cukru ograniczają jego spożycie w formie nieprzetworzonej, ale za to z nawiązką odbijemy to sobie spożywając więcej słodyczy - ocenia Agencja Rynku Rolnego w raporcie.

Ceny detaliczne cukru w okresie od stycznia do października 2016 r. wzrosły o 29 proc. osiągając poziom 3,17 zł/kg.

W odniesieniu do cen sprzed roku były one o 31 proc. wyższe.

"Wzrost cen detalicznych będzie skutkował zmniejszeniem spożycia cukru nieprzetworzonego w gospodarstwach domowych" - piszą eksperci ARR.

Przewidują, że spadek ten zostanie zrekompensowany z nadwyżką przez wzrost popytu na produkty przetworzone o dużej jego zawartości.

W konsekwencji spożycie cukru może być w 2016 r. o 3,7 proc. większe niż w roku 2015 i wynieść 42 kg na mieszkańca.

(PAP)


POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę