A_BIO_AGRO_950

249,8 tys. ton żywca oraz mięsa wołowego z refundacjami

5 stycznia 2016
Jak podaje FAMMU/FAPA, w sezonie 2010/2011, kraje Unii wydały licencje na eksport 249,8 tys. ton żywca oraz mięsa wołowego (świeże lub mrożone) z refundacjami.
W stosunku do analogicznego okresu w poprzednim sezonie (lipiec 2009/kwiecień 2010) liczba licencji eksportowych z refundacjami zwiększyła się o 320 proc. Najwięcej wydano licencji na eksport świeżego mięsa (70,3 proc. udział, dotyczący 175,6 tys. ton).

Licencje na eksport mrożonego mięsa oraz żywca dotyczyły odpowiednio 51,3 tys. ton (20,5 proc.) oraz 22,8 tys. ton (9,1 proc.). Pomimo obniżenia (o 50 proc.) w 2010 roku poziomu refundacji eksportowych do eksportu żywca i mięsa wołowego, nadal notowany jest duży eksport tych towarów do krajów trzecich. Wpływa na to wysoki poziom cen wołowiny na rynku światowym oraz ograniczona jej podaż pochodząca od głównych producentów.



POWIĄZANE

Rosnąca presja zmian klimatycznych oraz potrzeba ograniczenia stosowania chemii ...

Fumigacja zboża to jedna z kluczowych metod ochrony przed szkodnikami i pleśniam...

Jak pogodzić rosnącą presję regulacyjną, malejącą liczbę substancji czynnych, oc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę