OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Akrylamid nie taki straszny

30 stycznia 2003

Choć we frytkach, chrupkach czy chlebie występują duże ilości potencjalnie rakotwórczego akrylamidu, nie jest on tak groźny, jak się do niedawna wydawało – informuje "British Journal of Cancer".

Akrylamid to bezbarwna, krystaliczna substancja, która powstaje przy wysokich temperaturach w produktach żywnościowych (na przykład podczas smażenia czy pieczenia). Proces ten nie zachodzi podczas gotowania.

W zeszłym roku szwedzcy naukowcy wykryli duże ilości akrylamidu we frytkach, chipsach, a nawet chlebie. Ponieważ badania na zwierzętach wykazały, że substancja ta może powodować raka, zapanowało wyraźne zaniepokojenie.

Jednak dalsze szwedzkie (Karolinska Institutet) i amerykańskie (Harvard School of Public Health) badania nie wykazały, by zawarte w normalnej diecie ilości akrylamidu zagrażały rakiem jelita grubego, pęcherza moczowego czy nerki. Przestudiowano diety 987 chorych na raka i 538 osób zdrowych, aby sprawdzić, czy istnieje związek między chorobą a spożyciem akrylamidu.

Wprawdzie akrylamid może wywoływać raka u zwierząt, jednak podawane im eksperymentalne ilości tej substancji wielokrotnie przekraczały spotykane w rzeczywistości. Poza tym możliwe, że organizm człowieka potrafi akrylamid unieszkodliwiać.


POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę