biogaz_09_2025

Amerykanie prognozują na 2011 r. rekordowe ceny wieprzowiny

5 stycznia 2016

Amerykańscy analitycy przewidują, że w 2011 r. ceny żywca i mięsa wieprzowego w USA osiągną rekordowo wysoki poziom - ponad 60 USD/100 kg żywca lub ponad 80 USD/100 kg chudego mięsa - podaje Fammu/Fapa.
Wzrostowi cen będą sprzyjały niższa produkcja i zwiększony popyt, spowodowany poprawą sytuacji gospodarczej na świecie oraz polityką antyinflacyjną banku centralnego Stanów Zjednoczonych. Wzrost cen przełoży się jednak w minimalnym stopniu na zysk dla producentów trzody z uwagi na wyjątkowo wysokie koszty produkcji. Produkcja wieprzowiny obniŻy się w tym roku nieznacznie, utrzymując się w tendencji spadkowej od 2007 r. wskutek rosnących cen pasz.
W 2010 r. pogłowie trzody w USA było o 7% niższe niż w 2007 r. Czynnikiem fundamentalnym będzie jednak w tym roku zwiększenie zapotrzebowania na rynkach zagranicznych, co wpłynie na 10% wzrost eksportu mięsa wieprzowego z USA i 3% mniejszą podaŻ na rynku krajowym. Producenci Żywca mogą liczyć na zyski dopiero w 2012 r., pod warunkiem spełnienia się prognoz obfitych tegorocznych zbiorów kukurydzy w USA.


POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę