A_BIO_AGRO_950

Amerykańska wołowina w Korei

17 lipca 2007
Amerykańska wołowina znów może gościć na południowokoreańskich stołach. Stany Zjednoczone uzyskały prawo do eksportu tego mięsa, ale Koreańczycy nie przyjęli tej informacji z radością. Wręcz przeciwnie. Wraz z pojawieniem się amerykańskiej wołowiny na sklepowych półkach, na ulicach pojawili się protestujący.

Południowa Korea zamknęła drzwi dla amerykańskiej wołowiny w grudniu 2003, po wybuchu w USA choroby szalonych krów. W ubiegłym roku rynek został częściowo otwarty dla mięsa bez kości pochodzącego z uboju bydła poniżej 30 miesiąca życia. Teraz embargo zniesiono.

Dla wielu Koreańczyków ważny jest fakt, że mięso z USA jest nawet o połowę tańsze od krajowego i dlatego będą je kupować. Z kolei Stowarzyszenie Konsumentów nawołuje do bojkotu pod hasłem - zdrowie jest ważniejsze niż niższa cena, nie możemy karmić naszych dzieci mięsem chorych krów.



POWIĄZANE

W dniach 2–4 grudnia 2025 roku w Ptak Warsaw Expo odbędą się Międzynarodowe Targ...

Wygląda na to, że Bruksela na razie spanikowała i Parlament Europejski wycofuje ...

Zarząd Tarczyński S.A. podjął decyzję o odstąpieniu od przeprowadzenia oferty pu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę