biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Argentyna produkuje więcej wołowiny

17 sierpnia 2013
Jak informuje FAMMU/FAPA, w I połowie 2013 r. Argentyna wyeksportowała łącznie 66,3 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 11 proc. więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Do wzrostu handlu przyczyniła się z jednej strony deprecjacja argentyńskiego peso, z drugiej zaś silny popyt płynący z rynków zagranicznych.
Trzeba jednak podkreślić, że wielkość eksportu była o wiele niższa niż w podobnych okresach w latach 2008/2009, kiedy poziom handlu był znaczący.

W omawianym okresie największym odbiorcą argentyńskiej wołowiny były Chile. Eksport w tym kierunku zwiększył się o 16 proc. do 14,7 tys. ton. Dostawy tego gatunku mięsa do Rosji wzrosły o 17 proc. do 6,5 tys. ton, natomiast wysyłki do Chin oraz Maroka wzrosły odpowiednio do 3,3 tys. ton oraz 3,5 tys. ton.

Rosnącemu handlowi towarzyszyła także rosnąca konsumpcja tego gatunku mięsa na rynku wewnętrznym. Spożycie wołowiny w Argentynie zwiększyło się o 7,7 proc. do średniego poziomu 61,1 kg/osobę. Około 93 proc. wyprodukowanej wołowiny w Argentynie trafiło do konsumpcji na rynek wewnętrzny.

W omawianym okresie Argentyńczycy wyprodukowali 1,37 mln ton mięsa wołowego, tj. o 9,4 proc. więcej niż przed rokiem. Liczba ubijanego bydła wzrosła o 12 proc. do 6,18 mln sztuk, na co złożyła się większa ilość bydła płci żeńskiej kierowanego do rzeźni. Udział tych zwierząt w ubojach ogółem kształtował się na poziomie 42,4 proc. Był o 2,6 proc. wyższy niż przed rokiem.



POWIĄZANE

Współczesna hodowla zwierząt stawia coraz wyższe wymagania w zakresie higieny pr...

W pierwszym półroczu 2025 r. zlikwidowano w Polsce 2 707 stad świń, co przełożył...

Raport ekspercki dla PPR.pl Opracowanie na podstawie raportu USDA „Spanish Dried...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę