OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Branża cukiernicza: w Polsce cukier jest za drogi

5 stycznia 2016
W Polsce cukier jest za drogi - uważają przedstawciele branży cukierniczej i proponują zniesienie kwotowania produkcji cukru w Europie. Komisja Europejska rozważa obecnie utrzymanie kwot produkcyjnych do 2020 r., wcześniej proponowała ich zniesienie w 2015 r.

W opinii Andrzeja Gantnera z Polskiej Federacji Producentów Żywności oraz Marka Przeździaka ze Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych POLBISCO, konsumenci i przetwórcy w całej Unii przepłacili za cukier ok. 5 mld euro, a w Polsce ok. 500 mln euro, czyli ponad 2 mld złotych.

Użytkownicy cukru zawiązali w roku 2012 koalicję, której celem jest doprowadzenie do zapewnienia stabilnego zaopatrzenia w cukier zarówno konsumentów jak i przetwórców po cenach wynikających z wolnego rynku. W jej skład wchodzą organizacje reprezentujących branże przemysłu żywnościowego oraz konsumentów: Rada Krajowa Federacji Konsumentów, Polska Federacja Producentów Żywności, POLBISCO Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków, Krajowa Izba Gospodarcza "Przemysł Rozlewniczy".

W ubiegłym roku notowania cukru na światowych giełdach spadały. W Nowym Jorku surowiec ten w ciągu roku potaniał o 17 proc., a w Londynie o 15 proc. W UE natomiast, a w szczególności w Polsce, ceny cukru nadal są bardzo wysokie i to pomimo dużej produkcji w kampanii 2011/2012 oraz bardzo dobrych prognoz na rok gospodarczy 2012/2013.

"Uważamy za niezbędne z punktu widzenia interesów polskich konsumentów i konkurencyjności polskiej gospodarki uwolnienie rynku cukru poprzez zniesienie sztucznych ograniczeń produkcji od 2015 r., bo tylko takie rozwiązanie, proponowane również przez Komisję Europejską, może doprowadzić do poprawy i równowagi na rynku tego surowca" - poinformowali w środę w komunikacie przedstawiciele koalicji.

Ich zdaniem, utrzymywanie obecnego systemu jest wysoce szkodliwe zarówno dla użytkowników jak i polskiego cukrownictwa, którego potencjał produkcyjny jest znacząco wyższy od wyznaczonych urzędowo kwot.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ocenia, że produkcja cukru w bieżącym roku gospodarczym w naszym kraju wyniesie 1850-1900 tys. ton. Kwota produkcyjna dla Polski wynosi zaś 1 mln 400 tys. ton, czyli o 200 tys. ton za mało w stosunku do zapotrzebowania i aż o 500 tys. ton za mało w stosunku do możliwości produkcyjnych przemysłu cukrowniczego i polskiego rolnictwa - ocenili przedstawiciele branży cukierniczej.

- Sytuację, w której w sposób świadomy popiera się ograniczanie produkcji cukru celem uzyskania wysokich cen, uważamy za niedopuszczalną - powiedział Gantner.

Polski rząd opowiada się za utrzymaniem kwot produkcji cukru do 2020 r.

POWIĄZANE

(Waszyngton, D.C., 29 kwietnia 2025 r.) - W pierwszych 100 dniach administracji ...

Kandydat na Prezydenta RP dr Artur Bartoszewicz od samego początku kampanii wybo...

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę