A_BIO_AGRO_950

Buraki cukrowe będą tańsze w 2017 roku

21 kwietnia 2015
Jak podaje FAMMu/FAPA, na pierwszym spotkaniu grupy eksperckiej ds. przyszłości rynku cukru przedstawiciele Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa Komisji Europejskiej (DG AGRI) zaprezentowali opracowanie, z którego wynika, że po zniesieniu kwotowania produkcji cukru i izoglukozy w UE w 2017 roku ceny buraków cukrowych spadną o 15 proc.

Największy spadek opłacalności upraw buraków cukrowych w przeliczeniu na hektar ma nastąpić w Grecji (-14 proc.) i w Holandii (-12,4 proc.). Po zniesieniu kwotowania zbiory mają nieco wzrosnąć, bezcłowy import z krajów Afryki, Karaibów i Pacyfiku (AKP) spaść, a UE osiągnie samowystarczalność w sektorze cukru białego w sezonie 2020/21.

Produkcja cukru w UE ma skupić się w najbardziej wydajnych rejonach. Ceny cukru w UE mają zbliżyć do światowych. Większy udział w rynku zyska izoglukoza, spadnie za to produkcja bioetanolu z buraków cukrowych.



POWIĄZANE

Według ekspertów, w nowym sezonie produkcja olejów roślinnych w Turcji spadnie d...

Copa-Cogeca ogłasza zwycięzców 6. Europejskiej Nagrody za Innowacje Spółdzielcze...

Czy wiesz, że istotą bezstresowego i owocnego sezonu żniw może być planowanie za...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę