biogaz_09_2025

Ceny - Drób

1 lutego 2008
Maklerzy narzekają na handel drobiem, a właściwie jego brak. Krajowe sieci detaliczne zamawiają połowę tego co zwykle. Sytuację ratuje jedynie niewielki eksport. Jak długo to potrwa nikt nie wie, ale do zakładów zaczynają docierać pierwsze sygnały o większych zamówieniach.

Na razie ceny są bardzo zróżnicowane. Drożej jest w dużych zakładach. Za kilogram świeżych kurczaków trzeba teraz zapłacić od 4 do prawie 5 złotych za kilogram. Ćwiartki kosztują minimum 3 złote 85 groszy, ale klienci najchętniej płaciliby mniej, dlatego do transakcji najczęściej nie dochodzi.

Niewiele transakcji także na rynku podrobów z kurcząt. Popyt jest na żołądki. Maksymalna cena, to 2 złote 30 groszy, a w ofertach giełdowych są one przynajmniej o 40 groszy droższe. Natomiast na serca i wątróbki chętnych nie ma.

Podroby z kurczaków
ceny transakcyjne    zł/kg
wątróbki        2,20-3,20
serca        3,90-4,00
żołądki        2,70-2,80


POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę