A_BIO_AGRO_950

Ceny po chwili

6 listopada 2009
Październik przyniósł wyraźny spadek cen cukru na światowych giełdach.
Od końca września w Nowym Jorku cukier surowy staniał o 13%, w Londynie cukier biały stracił 10%.

Zdaniem ekspertów to efekt umocnienia się dolara, na co większość rynków towarowych zareagowała spadkami. Ale to nie jedyny powód. Pojawiły się też lepsze prognozy zbiorów trzciny cukrowej z Brazylii.

Jednak zdaniem ekspertów nie zmienia to silnego trendu na rynku: cukru jest mało i nic nie wskazuje, na to, aby miało się coś zmienić.

Zdaniem niektórych relacji między zapasami tego surowca, a konsumpcją jest najniższa od 1973 roku.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę