biogaz_09_2025

Ceny - Wieprzowina

24 sierpnia 2007
Gwałtowna korekta na rynku mięsa. Bardzo wyraźne obniżki dotknęły półtusze wieprzowe. Jeszcze kilka dni temu chłodzone w klasie E kosztowały nawet 6,5 złotego za kilogram. Dziś nikt nie zapłaci więcej jak 5 złotych 90 groszy.

Popyt jest niewielki, ale ceny elementów utrzymują się na wysokim poziomie, przeceny są więc nieuniknione. Tym bardziej, że na nasz rynek stale dociera towar z importu.

Oferty belgijskie czy holenderskie stały się teraz dużą atrakcją. Na przykład szynka kosztuje około 6,5 złotego za kilogram. Tymczasem krajowa jest o złotówkę droższa.

Tłuszcze, słonina czy podgardla przestały być już obiektem spekulacyjnych zakupów. Ceny bardzo wyraźnie idą w dół, nawet o 30 – 40 groszy za kilogram – komentuje Jarosław Ogorzewski z giełdy Agrohandel w Łodzi.

CENY TRANSAKCYJNE  zł/kg

tłuszcze twarde 1,40 – 1,50
słonina 1,80 – 2,00
podgardla 2,00 – 3,20



POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę