A_BIO_AGRO_950

Ceny - Żywiec wieprzowy

5 stycznia 2016
Tak nietypowej sytuacji chyba jeszcze nie było – komentują to, co dzieje się na rynku żywca wieprzowego przedstawiciele zakładów mięsnych. Żniwa w pełni, rolnicy zajęci pracami, w punktach skupu mniejsza podaż, tymczasem ceny tuczników spadają. Po względnym okresie stabilizacji, zdecydowana część firm obniżyła cenniki od 10 do 20 groszy za kilogram.

Najczęściej można liczyć na 4 złote 20 groszy – 4 złote 60 groszy. Wpływ na przeceny ma import żywych zwierząt z zachodu Europy. A jakość żywca jest nieporównywalna – twierdzą przetwórcy. Tylko sporadycznie trafiają się tuczniki w klasie U. Większość to sztuki w najwyższych klasach i to o bardzo wysokiej mięsności.

Kilogram nadal kosztuje średnio poniżej 1,5 euro, ale piątkowe podwyżki cen żywca w Europie Zachodniej mogą zmienić nieco krajobraz na polskim rynku.

TUCZNIKI    
wg wbc   zł/kg
S 5,90 – 6,05
E 5,70 – 5,95
U 5,50 – 5,75
R 5,30 – 5,50
O 4,90 – 5,10
P 4,60 – 4,90

Tylko sporadycznie tuczniki w najwyższej klasie S przekraczają 6 złotych za kilogram. To stawka dla stałych odbiorców. W najniższej klasie P ceny skupu spadły już poniżej 5 złotych.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę