Biogaz_III Forum 2025

Ceny żywności rosną wolniej niż inflacja i płace

5 stycznia 2016

- Nie jest prawdą to, co powszechnie się mówi, że ceny żywności tak drastycznie idą w górę, gdyż w ciągu ostatnich trzech lat ceny żywności rosną wolniej niż inflacja i płace - powiedział Marek Sawicki na spotkaniu z rolnikami z Płockiego.

Jak zaznaczył Marek Sawicki, korzyści ze wzrostu cen żywności nie pozostają u rolnika. "W całym tym łańcuchu żywnościowym i rolnik, i konsument są najsłabszym ogniwem. Ceny narastają gdzieś po drodze" - oświadczył minister. Jako przykład podał: w lutym Krajowa Spółka Cukrowa sprzedawała cukier w cenie pomiędzy 2,40 zł a 2,60 zł, co oznacza, że przy i tak wysokiej marży w sklepach nie powinien być on droższy niż 3,10 do 3,20 zł.
"Okazało się, że w pewnym momencie sieci i dostawcy wywindowali tę cenę nawet do 7 zł. Złożyłem w tej sprawie wniosek do UOKiK żeby zbadał i imiennie podał do publicznej wiadomości, jakie firmy dokonały tak wysokiego nakręcenia cen" - powiedział Sawicki. Według niego, przy windowaniu cen cukru wykorzystano m.in. "medialną panikę, którą wywołano w Polsce", bowiem w Niemczech, w Austrii, Czechach, czy na Słowacji tego typu wzrostu cen nie było.


POWIĄZANE

Fundacja WWF Polska rozstrzygnęła konkurs na Rolnika Roku. Celem konkursu jest p...

Wydany przez amerykański resort rolnictwa (USDA) "Exporter Guide Annual" dla Wie...

Waszyngton, D.C., 17 czerwca 2025 – Sekretarz Rolnictwa Brooke L. Rollins ogłosi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę