OPOLAGRA_2025

Czarna papryka, niebieskie kartofle

24 października 2011
Włoski związek rolników zaprezentował niezwykłe okazy warzyw: czarną paprykę, kartofle z niebiesko-fioletowym miąższem i czerwoną bazylię. Jak zapewniają rolnicy, oryginalne warzywa nie tylko są bezpieczne i wolne od groźnych barwników, ale mają dobroczynne działanie.
Warzywa w zaskakujących barwach były atrakcją Międzynarodowego Forum Rolnictwa i Żywności w Cernobbio, na północy Włoch. Związek rolników indywidualnych Coldiretti poinformował o dodatkowych właściwościach zdrowotnych, które są największą zaletą kolorowych okazów. I tak na przykład czerwona bazylia pomaga zwalczać stres, a ciemna fioletowa marchew hamuje proces starzenia skóry.
Z kolei czarna, niemal kwadratowa, papryka bogata jest w witaminy oraz w przeciwutleniacze zaś niebiesko-fioletowe ziemniaki z Trydentu zawierają antocyjany korzystnie wpływające na wzrok i zapobiegające odkładaniu się cholesterolu. Jest też biała marchewka o słodkim smaku oraz kolorowa botwina z liśćmi w barwach od żółtej i pomarańczowej do różowej, która nie traci ich w trakcie gotowania.
Wszystkie te produkty uprawiane są pod kontrolą i w sposób naturalny - podkreślił rolniczy związek w wydanym komunikacie. Komunikat stwierdza też, że aby wprowadzić te nowości na rynek nie trzeba uciekać się do takich "nienaturalnych metod, jak manipulacja genetyczna".



POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę