OPOLAGRA_2025

Czesi nie chcą niemieckiego miesa

5 stycznia 2016

Czescy rolnicy wzywają producentów wyrobów do zrezygnowania z zakupów mięsa pochodzącego z Niemiec. Niemieccy producenci w związku ze spadkiem popytu wynikającym z tzw. afery dioksynowej starają się je sprzedawać zagranicą.

Czeska Izba Rolna zwraca uwagę, że w Czechach nikt nie ma rozeznania co do ilości skażonego dioksynami mięsa z Niemiec, które znalazło się na rynku. Zarzuca władzom, że nie podjęły żadnych kroków prewencyjnych. Jak wynika z raportu Izby Rolnej miesięcznie wjeżdżało do Czech około 17-tu tysięcy ton mięsa. W komunikacie Izby podkreślono, że już w marcu ubiegłego roku dioksyny były w Niemczech dodatkiem do paszy i dlatego istnieje duże prawdopodobieństwo, że skażone mięso w dużych ilościach przekroczyło czeskie granice. Służbom weterynaryjnym udało się odnaleźć niewielką ilość skażonego mięsa, w sumie około kilkuset kilogramów.

Szef Izby Rolnej Jan Veleba wezwał ministerstwo handlu do wprowadzenia bezwzględnego nakazu umieszczania na opakowaniach mięsa i produktów mięsnych wyraźnych napisów świadczących o kraju pochodzenia.


POWIĄZANE

Rosnące ceny energii i konieczność adaptacji do zmieniających się realiów energe...

W trudnym terenie leśnym, gdzie stabilność, siła uciągu i niezawodność są kluczo...

Sztuczna inteligencja powinna zawsze pozostawać pod kontrolą ludzi. Należy uczyn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę