OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Człowiek roślinożerny?

5 czerwca 2009

Czy rozpowszechnianie się chorób cywilizacyjnych nie wynika przypadkiem z tego, że w naszej diecie udział pokarmów mięsnych zajmuje wysoką pozycję? Czy przenoszenie się chorób odzwierzęcych nie wynika również z tego faktu? Takie pytania coraz częściej zadają w kraju i na świecie rosnący w siłę wegetarianie.

Przedkładający warzywa nad mięso wskazują, że człowiek jest z natury roślinożerny, bo jego zęby i szczęki dostosowane są bardziej do siekania i rozcierania pokarmu, niż do rozrywania mięsa i nie poruszają się na boki. Jelita zwierząt mięsożernych są krótkie, aby mogły wydalać przetrawiony pokarm zanim się zepsuje i zatruje organizm. Także zawartość kwasu solnego w układzie pokarmowym mięsożerców jest dziesięciokrotnie większe niż u ludzi i innych roślinożerców, np. królików czy bydła. Wegetarianie zwracają uwagę na to, że ślina mięsożerców ma odczyn kwaśny, a ślina człowieka i innych roślinożerców – zasadowy i zawiera ptilalinę pomocną przy trawieniu węglowodanów. Miłośnicy warzyw żyją dłużej i zdrowiej od osób jedzących mięso. Najzdrowsze dla organizmu i sycące na dłużej są węglowodany występujące np. w chlebie pełnoziarnistym, ciemnym ryżu i kaszach. Niedobór tych węglowodanów może powodować problemy z koncentracją i zapamiętywaniem.

Pamiętać jednak trzeba że podstawowym budulcem organizmu są białka. Najbardziej pełnowartościowe zawiera wyłącznie mięso i jaja. Co na to wegetarianie? Można nie jeść mięsa i dostarczać organizmowi komplet tych składników. Wystarczy na przykład jeśli zjemy potrawkę z soi z pełnoziarnistą kaszą, co oznacza że warzywa strączkowe z pełnym zbożem zastępują znakomicie kotlety tyle, że te z roślin są bez antybiotyków i hormonów, którymi współcześnie na wielu przemysłowych fermach faszerowane są zwierzęta hodowlane.

Rezygnację z białka pochodzenia zwierzęcego krytykuje prof. Walter Willet z Uniwersytetu Harvarda. Uważa, że zbyt duża ilość węglowodanów w diecie człowieka podnosi, przy naszym mało ruchliwym trybie życia, poziom insuliny we krwi – utrzymuje na wysokim poziomie cukier i wymusza coraz większa produkcję  insuliny. A to jest pierwszy krok do cukrzycy. Przykład – Japończycy. Ich dieta zawiera dużą ilość białego ryżu i jest korzystna, jeśli ludzie go spożywający są nadzwyczaj aktywni i szczupli. Kiedy prowadzą siedzący tryb życia i mają lekką nadwagę taka dieta może im szkodzić.

Jak być zdrowym i długowiecznym? Trzeba przejść na dietę śródziemnomorską, taką jak na Krecie, gdzie ludzie są szczupli i długowieczni. Na tej greckiej wyspie ludzie póki byli bardzo aktywni fizycznie (np. w latach 50. ubiegłego wieku) nie jedli tłuszczów trans, jak również dużych ilości tłuszczów nasyconych pochodzących z mięsa czerwonego i mleka za to dużo spożywali ryb i oliwy – zawierających relatywnie dużo kwasów tłuszczowych omega-3 -  ani nie chorowali na serce, ani nie wiedzieli co to cukrzyca.

Jednym słowem amerykański profesor – jeden z najbardziej znanych i najczęściej cytowanych dietetyków i epidemiologów - zaleca ograniczanie w diecie spożycie tłuszczów trans (np. margaryny) i nasyconych, rozdzielanie węglowodanów na produkty pełnoziarniste (najcenniejsze) i wysokoprzetworzone, których nie potrzebujemy. Mamy jeść najwięcej warzyw, białka w postaci roślin strączkowych, orzechów, ryb jajek a nabiał – tylko w ograniczonych ilościach.


POWIĄZANE

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...

Pomyślnie zakończyły się poprzedzone konsultacjami prace legislacyjne nad przesu...

Od 29 kwietnia do 13 maja 2025 r. można się ubiegać o wsparcie z Krajowego Planu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę