biogaz_09_2025

Czy czosnkowe pigułki leczą?

28 sierpnia 2002

Preparaty z soi i czosnku wypełniają półki sklepów ze zdrową żywnością, a nawet zwykłych sklepów spożywczych, lecz naukowcy będą dopiero musieli udowodnić, że wszystkie te pigułki, proszki i kapsułki mają działanie lecznicze.

Spożywanie czosnku i soi może mieć dobroczynne skutki dla serca, lecz nie jest do końca jasne, jakie ich składniki to powodują. Taki jest wynik dwudniowej konferencji w tej sprawie, która odbyła się w Bethseda w stanie Maryland. Wyniki badań w tym zakresie mogą być szczególnie interesujące dla kobiet.Ostatnio stwierdzono, że kuracja hormonalna może zwiększyć ryzyko zapadania na choroby serca i nowotwory, w związku z czym zaproponowano niefarmakologiczną alternatywę w postaci soi. Muszę powiedzieć, że w większości dziedzin mamy ciągle zbyt wiele pytań bez odpowiedzi, więc nie mógłbym ze zbytnim przekonaniem zalecić żadnego konkretnego preparatu – powiedział na konferencji dr Curt Furberg z Wake Forest University w Północnej Karolinie.

Naukowcy poinformowali, że w chwili obecnej prowadzi się wiele obiecujących badań, lecz na ich ostateczne wyniki trzeba będzie poczekać kilka lat. Czołowi botanicy, obradujący pod auspicjami Krajowego Instytutu Serca, Płuc i Krwi, stwierdzili, iż proponowane preparaty bardzo różnią się od siebie pod względem zawartości, a niektóre mogą mieć nawet postać nieprzyswajalną dla organizmu. Dostępne wyniki badań klinicznych nie są w stanie odpowiedzieć na ważne pytania odnośnie leczniczego oddziaływania czosnku na system serca i naczyń – powiedział na spotkaniu Christopher Gardner ze Stanford University w Kalifornii.

Informowano, że kwasy żołądkowe i gorączka mogą niszczyć niektóre aktywne składniki czosnku, a ponadto skład chemiczny czosnku z różnych zbiorów bardzo się różni. Jeśli idzie o soję, pewne badania sugerują, że może ona obniżać ciśnienie krwi, a być może nawet poziom cholesterolu, lecz preparaty sojowe bardzo się różnią i nie ma pewności, że w badaniach porównywano te same preparaty.

W badaniach wykorzystuje się obserwacje, że współczynnik zachorowalności na choroby serca i pewne nowotwory, zwłaszcza na raka piersi, jest znacznie niższy w Chinach i w Japonii, gdzie ludzie jedzą dużo soi. Nie musi to się sprawdzać w przypadku oferowanych w handlu preparatów, bowiem kiedy porównuje się Azję i Stany Zjednoczone, porównuje się ludzi, którzy jedzą soję przez całe życie, z ludźmi, którzy zażywają pigułki sojowe.

Miejmy nadzieję, że czosnek w pigułce ma jednak właściwości lecznicze i nasze pieniądze nie poszły na marne. Nitroglicerynę również stosowano przez długi okres czasu nie wiedząc co tak naprawdę jest czynnikiem rozszerzającym naczynia krwionośne.


POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę