A_BIO_AGRO_950

Czy i kiedy za kilogram cukru zapłacimy 7 zł?

5 stycznia 2016

Na rynku zaczyna brakować cukru, dlatego ceny tego surowca szybują. W niektórych sklepach kilogram cukru kosztuje już 5 zł, a jego cena może wzrosnąć nawet do 7 zł - pisze Fakt.

Jak mówi w rozmowie z Faktem Wojciech Mojzesowicz, były minister rolnictwa, cukru na rynku zaczyna brakować, dlatego jego ceny tak gwałtownie rosną. Jeśli spełnią się czarne prognozy, za kilka miesięcy za kilogram cukru możemy zapłacić nawet 7 złotych, podczas gdy jeszcze tydzień temu cena cukru wynosiła 4 zł.
Eksperci wskazują trzy przyczyny wzrostu cen tego surowca. Pierwsza, to klęski żywiołowe, które nawiedziły ogromne regiony świata. Druga przyczyna, to niepokoje w Afryce i krajach arabskich, co zawsze przekłada się na skokowy wzrost cen żywności. Jest też jednak i trzecia przyczyna, choć Polska może produkować więcej cukru i łagodzić w ten sposób wzrost cen, nie możemy tego robić, bo ciążą na nas unijne limity produkcji.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę