aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Czym jest Maize-All FVA?

13 września 2011
Alltech, który na skalę globalną wytwarza bakterie produkujące kwas mlekowy i enzymy, specjalizuje się w technologii fermentacji.



Maize-All FVA jest biologiczno-enzymatycznym inokulantem firmy Alltech, przeznaczonym do kontroli fermentacji kukurydzy. Maize-All FVA zawiera wyjątkową kombinację trzech gatunków bakterii produkujących kwas mlekowy oraz amylazę – enzym rozkładający skrobię.


Kukurydza ma wysoką zawartość energii i generalnie zakisza się szybko w porównaniu z innymi paszami. Jednak podczas zakiszania mają miejsce znaczne straty suchej masy, co zmniejsza ilość energii w paszy. Szybka, wydajna fermentacja wywoływana przez bakterie homofermentatywne znajdujące się w Maize-All FVA, pomaga zredukować straty do minimum. Powolna fermentacja powoduje straty i może prowadzić do zwiększonego wzrostu drożdży, co może wywołać problemy ze stabilnością tlenową kiszonki po napoczęciu pryzmy.

(Uwaga: przy wysokim poziomie zanieczyszczenia ziemią kiszonka z kukurydzy może mieć wysoką zawartość kwasu masłowego)

Dlaczego warto stosować Maize-All FVA?

Maize-All FVA zaleca się dla zapewnienia szybkiej i wydajnej fermentacji, aby zapewnić wysoki standard agrotechniczny, potrzebny do uzyskania udanej kiszonki z kukurydzy.

Produkt ten został stworzony, by wesprzeć szybką produkcję kwasu mlekowego we wczesnych stadiach fermentacji. Oznacza to, że pozostałe produkty uboczne, takie jak kwas octowy i alkohol, które mogą mieć negatywny wpływ na smakowitość paszy, są utrzymywane na minimalnym poziomie.

Redukcja strat przy zakiszaniu
Badania dotyczące wartości odżywczej kiszonki z kukurydzy wykazały 5% redukcję strat przy zakiszaniu przy zastosowaniu inokulantu w porównaniu do kiszonki bez inokulantu.



Jak działa Maize-All FVA?
Specjalnie dobrane składniki Maize-All FVA współpracują ze sobą, by osiągnąć optymalny przebieg fermentacji. Dzięki wysokiemu poziomowi enzymu amylazy w Maize-All FVA, skrobia w kukurydzy jest szybko „udostępniana” do produkcji kwasu mlekowego.



Wyselekcjonowano trzy gatunki bakterii produkujących kwas mlekowy, ze względu na ich zdolność do szybkiego i wydajnego generowania kwasu mlekowego z cukrów roślinnych. Dzięki temu pH zakiszonego materiału szybko spada co oznacza, że stabilność osiąga się w najszybszy możliwy sposób, a straty suchej masy są zminimalizowane. Proces ten może wystąpić wyłącznie wówczas, gdy cukry te dostępne są w wystarczającej ilości.



Jakie korzyści osiąga się dzięki stosowaniu Maize-All FVA?
  • zmniejszenie straty suchej masy
  • poprawa skuteczności fermentacji
  • ograniczenie wzrostu pleśni
  • kiszonka o wysokiej zawartości energii (skrobia)
  • lepsza smakowitość
  • większe pobranie
  • wyższe wyniki produkcyjne zwierząt (mleczność /dzienny przyrost masy)

Odpowiednie praktyki zakiszania kukurydzy są bardzo istotne, by uzyskać jak najwięcej korzyści przy stosowaniu Maize-All FVA. Zapraszamy do kontaktu z lokalnymi przedstawicielami firmy Alltech, którzy udzielą porad dotyczących zakiszania różnych materiałów.

Maize-All FVA jest niezbędny, aby zapewnić uzyskanie wartościowej kiszonki, zminimalizować straty, uzyskać najlepszą smakowitość i największą wydajność.

Maize-All FVA jest niezbędny, aby zapewnić, że inwestycja w wartościową kiszonkę ograniczy jej straty, zapewni zwierzęciu smakowitą paszę i pozwoli osiągać maksymalną wydajność.


Alltech Poland Sp. z o.o.
Ul. Starościńska 1/17
02-516 Warszawa
Tel. 22 872 41 97
Fax. 22 612 74 81

POWIĄZANE

Według stanu na 29 kwietnia transportem drogowym z Ukrainy wyeksportowano 375 ty...

Z „Raportu o inflacji” opublikowanego w kwietniu przez Narodowy Bank Ukrainy wyn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę