biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Dlaczego kontrola mięsa nie działa?

3 grudnia 2015
Mięso, które trafia na rynek, a stąd do na nasze stoły, powinno przejść szczegółową kontrolę weterynaryjną – przynajmniej w teorii - pisze FAKT.pl. Ale wybuchające afery pokazują, że tak się nie dzieje! Jak to możliwe?

System kontroli mięsa został zbudowany tak, by zminimalizować możliwości oszustw i zabezpieczyć odbiorców przed wprowadzeniem na rynek mięsa skażonego lekami i środkami chemicznymi, mięsa od zwierząt chorych lub padłych. Stąd obowiązek badania przedubojowego, pobieranie próbek z mózgów krów, by wykryć BSE, badania laboratoryjne w ubojniach i zakładach przetwórczych.

System zakłada jednak, że wykonawcy kontroli oraz właściciele firm mięsnych są uczciwi i odpowiedzialni. To może być największa słabość systemu. Jak widać po ubojni pod Białą Rawską kontrole od lat nie wykryły nieprawidłowości. Bo rutynowe kontrole – nawet najuczciwsze – niczego nie wykryją, jeśli właściciel wprowadzi drugi obieg mięsa. W inspekcji weterynaryjnej mówią o skali do 10 procent takich firm. W Polsce jest zarejestrowane ponad 2 tys. ubojni. Czy statystycznie do 200 z nich może oszukiwać na mięsie? – Dlatego zarządziłem kontrole nadzwyczajne w całym kraju – mówi Janusz Związek, główny lekarz weterynarii.



POWIĄZANE

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych podkreśla konieczność traktowa...

Obecnie zastrzeżonych jest ponad 6,5 mln numerów PESEL. Jak podkreślają znawcy t...

 Rynek zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza) Ukraina: ceny jęczmienia paszowego r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę