Biogaz_III Forum 2025

Dobre pierwsze półrocze mleczarzy

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w pierwszej połowie roku dość wyraźnie poprawiła się sytuacja finansowa sektora mleczarskiego w Polsce. Wprawdzie w stosunku do danych z poprzedniego roku zwiększyły się koszty firm z branży, niemniej wzrost przychodów był jeszcze silniejszy.
Według danych Pont-Info, w przedsiębiorstwach zajmujących się wytwarzaniem przetworów mleczarskich i zatrudniających co najmniej 10 pracowników, w pierwszej połowie bieżącego roku przeciętna stopa zysku netto wyniosła 2,72 proc. Było to znacznie więcej niż w tym samym okresie przed rokiem (1,61 proc.) i więcej niż w latach 2010-2012. Wyższe wskaźniki branża odnotowała jedynie w 2007 r. (gdy dynamicznie rosły ceny przetworów mleczarskich) i 2009 r. (przy spadku cen skupu mleka). Jest to jednak znacznie niższy odczyt niż w branży spożywczej ogółem, która w pierwszej połowie br. osiągnęła przeciętną stopę zysku netto na poziomie 4,06 proc. wobec 3,66 proc. przed rokiem.
Przychody sektora po dwóch kwartałach br. wyniosły 14,3 mld zł, tj. były o 4,8 proc. wyższe niż rok wcześniej. Był to przede wszystkim efekt wzrostu cen zbytu artykułów mleczarskich (głównie tzw. stałych), ponieważ wolumen przetworzonego mleka był niższy niż rok wcześniej. W tym samym okresie poziom kosztów ogółem wyniósł 13,8 mld zł i w relacji rocznej zwiększył się o 3,4 proc.
Oceniamy, że w II półroczu br. wyniki branży mleczarskiej mogą nieznacznie się pogorszyć. Prawdopodobnie wolumen sprzedaży artykułów mlecznych będzie nieznacznie wyższy od notowanego w I połowie roku, niemniej ceny zbytu przetworów mogą kształtować się na niższych poziomach. Co jednak istotniejsze, od początku br. dynamicznie rosną ceny skupu mleka, a w III kwartale br. dynamika wzrostu jeszcze przyspieszyła. We wrześniu br. sięgnęły one rekordowego poziomu i wiele wskazuje na to, że tendencje wzrostowe utrzymają się do końca 2013 roku. Warto przy tym dodać, że w bieżącym roku w najlepszej sytuacji znajdowały się podmioty, zajmujące się produkcją serów, masła oraz mleka w proszku. Przedsiębiorstwa specjalizujące się w produkcji galanterii mlecznej (jogurty, desery mleczne), która kierowana jest głównie na rynek krajowy, mogły odnotować pogorszenie wskaźników finansowych.


POWIĄZANE

Nowoczesne gospodarstwa mleczne stawiają na efektywność i automatyzację. Jednym ...

Obowiązujące od początku 2025 roku nowe przepisy dotyczące podatku od nieruchomo...

Nie ma smaku bardziej letniego niż miód. Wystarczy odkręcić słoik, by poczuć zap...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę