biogaz_09_2025

Drób: nowy rygor hodowli.

20 maja 2007
Polscy drobiarze krytykują nowe zasady hodowli kurczaków w Europie. Ich zdaniem, wprowadzenie przez Komisję Europejską bardziej rygorystycznych norm – podwyższy koszty produkcji i zmusi hodowców do zmniejszania jej intensywności. To może wpłynąć na podniesienie cen.

Zatwierdzony w Brukseli projekt powstał z inicjatywy obrońców praw zwierząt i organizacji konsumenckich. Zezwala na maksymalne zagęszczenie 33 kilogramów brojlerów na metr kwadratowy. Lub 39 w przypadku spełnienia dodatkowych i jednocześnie surowych norm chowu. Podczas dyskusji na forum Unijnym, Polska zabiegała o zwiększenie tego limitu. Niestety, nie udało się. Nowe prawo ma wejść w życie już za 3 lata.

Leszek Kawski Krajowa Rada Drobiarstwa: - Trzeba będzie znacząco zwiększyć metraż kurników dlatego, że to będzie ok. 20% więcej.

Obecnie polskie fermy należą do jednych z najnowocześniejszych w Europie. Dzięki temu stajemy się czołowym producentem białego mięsa w Unii Europejskiej. Rocznie ubijamy 550 milionów sztuk drobiu. Eksport do krajów Unii dynamicznie rośnie z roku na rok. W zeszłym roku wyniósł 220 tys. ton, co stanowi 20% całej produkcji. 

POWIĄZANE

Dzień dobry, Marek! Oto propozycja obszernego materiału redakcyjnego dla portalu...

Każdy model Fiat Grande Panda zawiera elementy wykonane z materiałów z recykling...

Ponad 80 proc. Polaków w wieku 18-25 lat korzysta z alkoholu. Wśród pijących jes...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę