FAMMU/FAPA podała, że ceny żywca oraz mięsa wołowego na rynku irlandzkim będą prawdopodobnie dalej utrzymywały się na wysokim poziomie (ceny wolców wzrosły do 4,40 EUR/kg, a jałówek i byków odpowiednio do 4,60 EUR/kg i 4,35 EUR/kg).
Silnym cenom sprzyjają ograniczona podaż oraz bardzo rozbudowany popyt na mięso wołowe. Trzeba zaznaczyć, że wysoki poziom cen mięsa jest z ulgą odbierany przez producentów, którzy zmagają się ze znacznymi kosztami produkcji (wysokie ceny pasz).
Perspektywy związane z poziomem konsumpcji wołowiny zarówno na rynku brytyjskim, jak i irlandzkim wyglądają pozytywnie. Ponadto ostatnie prognozy Komisji Europejskiej przewidują niższą produkcję u wielu liczących się krajów-wytwórców tego gatunku mięsa, tj. min. we Francji oraz we Włoszech. Tym samym handel irlandzką wołowiną powinien dalej wzrastać. Korzystnie wyglądają także perspektywy handlu żywcem wołowym, w szczególności dotyczące wysyłek do Libii. W lutym br. na rynek libijski trafiło 2850 sztuk bydła, a następny transport dotrze do tego kraju w połowie kwietnia br.