OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Droższe mięso to droższa żywność

5 stycznia 2016
Znaczący wzrost cen surowców pochodzenia zwierzęcego może zwiększyć dynamikę wzrostu cen żywności w ostatnich miesiącach 2011 roku - wynika z raportu miesięcznego Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
- Po czterech miesiącach spadków cen detalicznych żywności w październiku nastąpił ich 1 proc. wzrost. Wzrost ten był jednak mniejszy niż średni miesięczny wzrost cen w pierwszych 5 miesiącach bieżącego roku. Znaczący wzrost cen surowców pochodzenia zwierzęcego może jednak spowodować, że dynamika wzrostu cen żywności w ostatnich miesiącach br. zwiększy się - napisano w opublikowanym w poniedziałek raporcie.
Jednocześnie eksperci IERiGŻ spodziewają się, że koniec bieżącego roku przyniesie spowolnienie dynamiki sprzedaży detalicznej.
- Odnotowane w listopadzie br. znaczne pogorszenie nastrojów konsumenckich w stosunku do poprzedniego miesiąca oraz spadek wyprzedzającego wskaźnika koniunktury konsumenckiej związany z negatywnymi ocenami sytuacji finansowej gospodarstw domowych wskazuje na możliwość spowolnienia dynamiki sprzedaży detalicznej żywności w końcu bieżącego roku - wynika z raportu.



POWIĄZANE

Andre Negreiros, lider działu handlowego Corteva Agriscience w Europie Środkowej...

Dynamiczny rozwój sektora odnawialnych źródeł energii (OZE) w Polsce otwiera now...

W dniu 20 maja 2025 roku w Warszawie odbyło się Walne Zgromadzenie Polskiej Izby...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę