aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ekologia na talerzu

24 stycznia 2007

Zapotrzebowanie jest brakuje tylko produktów. Tak o żywności ekologicznej mówią właściciele sklepów i restauracji, którzy eko-produktami chcą przyciągnąć klientów.

- Z nabiałem jest najtrudniej. Certyfikowanym. Bo ten tak zwany „zdrowy” jest, ale bez certyfikatu. – mówi Małgorzata Lisicka, właścicielka restauracji w Warszawie

Zdaniem właścicieli gospodarstw ekologicznych, takie problemy to efekt wciąż niskiej opłacalności produkcji.

Wojciech Książek właściciel gospodarstwa ekologicznego: - Jeśli nie miałbym konwencji, czyli produktów nieekologicznych – nie utrzymałbym się na rynku.

To sytuacja przejściowa – uspokajają specjaliści. Opłacalność produkcji na pewno wzrośnie. Zapotrzebowanie na polskie produkty ekologiczne szczególnie na Zachodzie jest coraz większe. To będzie napędzać krajową produkcję. - Dynamika na zachodzie wynosi 30%. Polskę czeka to samo.- uważa Bohdan Juchniewicz ze Stowarzyszenia Ekologia Polska.

W ubiegłym roku, obroty gospodarstw ekologicznych wyniosły 200 milionów złotych. Według szacunków, w ciągu najbliższych 10 lat wartość handlu produktami ekologicznymi może wynieść nawet 2 miliardy złotych.


POWIĄZANE

Oczywiste jest, że organizacja imprez okolicznościowych, jak wesela, święta czy ...

Think tank Żywność dla Przyszłości prezentuje wnioski z raportu „Talerz Polaka -...

Z najnowszego rynkowego raportu wynika, że art. spożywcze na grilla rdr. zdrożał...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę