biogaz_09_2025

Eksportujemy więcej wieprzowiny niż Holandia

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA informuje, że według Komisji Europejskiej, w pierwszym kwartale państwa UE wyeksportowały na rynki krajów trzecich niemal 800 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, czyli o 9 proc. więcej niż w tym samym okresie 2011 r.

W strukturze sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (ok. 350 tys. ton) oraz mrożona wieprzowina (ok. 330 tys. ton).

O prawie połowę niższe niż przed rokiem były natomiast wysyłki żywca (ok. 19 tys. ton).

Najwięcej wieprzowiny poza UE sprzedały Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska i Holandia. Wolumen wywozu z Polski zwiększył się w porównaniu z pierwszym kwartałem ub. r. o ponad 20 proc., dzięki czemu nasz kraj wyprzedził w dostawach Holandię.

Głównym odbiorcą unijnej wieprzowiny w omawianym okresie br. pozostała Rosja, do której dostawy wzrosły w ciągu roku o 3 proc. do ponad 200 tys. ton i stanowiły niemal jedną trzecią całkowitego eksportu.

Ważnymi rynkami zbytu były również Hongkong (1 proc. spadek sprzedaży do 125 tys. ton), Chiny (wzrost ponaddwukrotny do 116 tys. ton), Japonia (-6,23 proc. do 54 tys. ton), Korea Płd. (-22 proc. do 50 tys. ton), Ukraina (+71 proc. do 32 tys. ton) i Białoruś (+37 proc. do 27 tys. ton).



POWIĄZANE

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...

Sens dokonującej się na naszych oczach rewolucji internetowej da się lepiej zroz...

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraża pełne poparcie dla stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę