Biogaz_III Forum 2025

FAO: Droższy cukier to droższa żywność

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA informuje, że według oceny Agendy ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), światowe ceny żywności w czerwcu były prawie tak wysokie, jak w rekordowym pod tym względem lutym tego roku. Przyczynił się do tego m.in. wzrost cen cukru.

Jak przypomina Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych w ministerstwie rolnictwa, FAO opiera się na wskazaniach indeksu cen żywności, którym mierzy miesięczne ceny koszyka towarów spożywczych. Indeks osiągnął w czerwcu 234 punkty, co oznacza wzrost o 1 proc. w stosunku do maja i aż 39 proc. więcej, niż w czerwcu 2010 r.
Rekord wszechczasów z lutego br. to 238 punktów.
Według FAO, do czerwcowego wskaźnika przyczynił się zwłaszcza międzynarodowy wzrost cen cukru. Zdaniem FAO ma to związek m.in. z zapowiedziami dotyczącymi spadku produkcji cukru w Brazylii, która jest światowym liderem w jego produkcji.
W czerwcu nieznacznie podrożały globalne produkty mleczne i ryż. Potaniała zaś pszenica i olej palmowy, natomiast ceny mięsa i oleju sojowego były stabilne .



POWIĄZANE

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...

Wnioski po 15. Forum Rynku Nieruchomości   Rynek nieruchomości w Polsce pozostaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę