W ramach Europejskich Targów Produktów Regionalnych w niedzielę 12 sierpnia odbędzie się w Zakopanem Festiwal oscypka i serów wszelakich. W dniu tym wszyscy mieszkańcy Podhala oraz ich goście będą mieli okazję do posmakowania małopolskich produktów regionalnych. Będzie okazja do skosztowania chleba prądnickiego, obwarzanków krakowskich, suskiej sechlońskiej, kiełbasy lisieckiej, karpia zatorskiego, jabłek łąckich czy wreszcie wywodzących się z Podhala oscypków, bryndzy czy redykołki.
Poza możliwością obejrzenia tradycyjnego „pucenia oscypka”, strzyżenia, czy dojenia owiec publiczność będzie mogła dokonać wyboru najlepszego z zaprezentowanych oscypków, popróbować różnych innych gatunków sera, a także obejrzeć kolorową paradę bacowską, która przejdzie z Placu Niepodległości na Dolną Rówień Krupową.
Degustacji naszych małopolskich produktów regionalnych towarzyszyć będą przy stoisku Województwa Małopolskiego liczne konkursy i quizy dla publiczności, związane z zarejestrowanymi rodzimymi produktami regionalnymi. Całość prezentacji dopełnią skecze sceniczne na temat prowadzonej przez Unię Europejską polityki jakości i wyróżniania produktów żywnościowych.