A_BIO_AGRO_950

Francuskie drobiarstwo walczy z kryzysem

13 lipca 2012
Jak podała FAMMU/FAPA, Francja - największy producent drobiu w UE, doświadcza obecnie kryzysu w branży. W okresie od 1998 r. do 2011 r. francuska produkcja mięsa drobiu obniżyła się o 400 tys. ton (-20 proc.).
Niedawne bankructwo i reorganizacja największego krajowego producenta drobiu - grupy Doux świadczą o problemach francuskiego drobiarstwa.

Produkcja drobiu we Francji w 2011 r. wzrosła o 2,3 proc. do 1,86 mln ton, lecz nie była w stanie sprostać rosnącej konsumpcji krajowej. Na słabszą kondycję francuskiego sektora drobiarskiego wpływa m.in. niski poziom inwestycji w ostatnich 10 latach.

Fermy produkcyjne są stare, średni wiek to ponad 22 lata. Gospodarstwa i budynki inwentarskie są znacznie mniejsze niż wynoszą standardy u konkurentów z innych państw UE. Wpływa to na zdolność produkcyjną przetwórni, wiele z nich pracuje znacznie poniżej swoich zdolności przerobowych.

Francuski sektor drobiu ma również swoje mocne strony, należy do nich m.in. intensywna selekcja genetyczna ras.



POWIĄZANE

W dniach 2–4 grudnia 2025 roku w Ptak Warsaw Expo odbędą się Międzynarodowe Targ...

Wygląda na to, że Bruksela na razie spanikowała i Parlament Europejski wycofuje ...

Zarząd Tarczyński S.A. podjął decyzję o odstąpieniu od przeprowadzenia oferty pu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę