biogaz_09_2025

Francuskie drobiarstwo walczy z kryzysem

13 lipca 2012
Jak podała FAMMU/FAPA, Francja - największy producent drobiu w UE, doświadcza obecnie kryzysu w branży. W okresie od 1998 r. do 2011 r. francuska produkcja mięsa drobiu obniżyła się o 400 tys. ton (-20 proc.).
Niedawne bankructwo i reorganizacja największego krajowego producenta drobiu - grupy Doux świadczą o problemach francuskiego drobiarstwa.

Produkcja drobiu we Francji w 2011 r. wzrosła o 2,3 proc. do 1,86 mln ton, lecz nie była w stanie sprostać rosnącej konsumpcji krajowej. Na słabszą kondycję francuskiego sektora drobiarskiego wpływa m.in. niski poziom inwestycji w ostatnich 10 latach.

Fermy produkcyjne są stare, średni wiek to ponad 22 lata. Gospodarstwa i budynki inwentarskie są znacznie mniejsze niż wynoszą standardy u konkurentów z innych państw UE. Wpływa to na zdolność produkcyjną przetwórni, wiele z nich pracuje znacznie poniżej swoich zdolności przerobowych.

Francuski sektor drobiu ma również swoje mocne strony, należy do nich m.in. intensywna selekcja genetyczna ras.



POWIĄZANE

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...

Sens dokonującej się na naszych oczach rewolucji internetowej da się lepiej zroz...

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraża pełne poparcie dla stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę