aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Fruktoza - niebezpieczny cukier

22 kwietnia 2004

Fruktoza, cukier używany najczęściej do produkcji napojów gazowanych, jest bardzo niebezpieczna – tak twierdzą brytyjscy naukowcy. Ich zdaniem fruktoza jest odpowiedzialna za przyrost tkanki tłuszczowej.

Cukier – biała śmierć! O zgubnych skutkach cukru wiadomo od dawna. Najnowsze badania przeprowadzone na Wyspach Brytyjskich wykazały, że szczególnie niebezpieczna jest fruktoza. W odróżnieniu od glukozy, cukier ten nie rozkłada się pod wpływem hormonów, a najczęściej zamienia się w tłuszcz. 30 lat temu fruktoza stanowiła zaledwie 1 procent cukrów używanych w przemyśle spożywczym. Według dostępnych statystyk w tym czasie tylko jedna na 100 osób miała problemy z nadwagą. Dziś jest to powszechny problem, także u dzieci, które uwielbiają słodkie napoje gazowane - w Wielkiej Brytanii co druga osoba ma nadwagę, a co piąta jest otyła.


POWIĄZANE

W odpowiedzi na pismo Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie zwrotu poda...

Pelican Casino[1]  - Twoja przystań pełna emocji i korzyści Szukasz miejsca, gdz...

Do sądów w I kw. br. trafiło 21 tys. pozwów rozwodowych. Wzrost rdr. wynosi blis...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę