OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Gęsina - eksportowy sukces, krajowa porażka

5 stycznia 2016
Jesteśmy największym w Europie producentem i eksporterem gęsi. Z gęsi mamy świetne mięso, dobry tłuszcz oraz fantastyczne pierze i puch. Ale to, co docenia świat, polscy konsumenci lekceważą - donosi "Gazeta Wyborcza".

Rocznie w Polsce ubija się ok. 5-7 mln gęsi, co daje 22 mln ton mięsa. Z tego Polacy jeszcze trzy lata temu zjadali zaledwie ok. 700 tys. ton.

Gęsi zniknęły z gospodarstw rolnych, ale w ciągu ostatnich dwóch lat sytuacja się zmienia - sprzedaż gęsiąt do gospodarstw domowych na wsi podwoiła się.



POWIĄZANE

Optymistycznych perspektyw dla polskiego handlu wciąż nie widać, wynika z Barome...

Ponad połowa (53%) opiekunów zwierząt w Polsce przyznaje, że w sytuacjach streso...

Poczta Polska uruchomiła niezwykłą pasiekę - z ulami wykonanymi z materiałów poc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę