A_BIO_AGRO_950

Grecja odżywa po kryzysie

9 października 2007
Grecki rynek drobiu zaczyna podnosić się po kryzysie wywołanym epidemią ptasiej grypy w 2006 roku. Wówczas wiele firm stało na skraju bankructwa, ale dzięki wprowadzeniu wysokich standardów produkcji, drobiarstwo staje się coraz bardziej opłacalne.

Rynek drobiu to w Grecji potężny przemysł. Branża jest bardzo skonsolidowana i prawie 3/4 rynku należy do kilku, największych spółek. W 2006 roku po informacji o przypadkach ptasiej grypy drastycznie spadł popyt. Greckie zakłady przeszyły bardzo trudny okres i dopiero teraz, dzięki konsekwentnemu wprowadzaniu wysokich standardów wychodzą na swoje. Mięso drobiowe to ponad 30% całego rynku mięsa, roczna produkcja sięga 180 tysięcy ton.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę